IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поредното разведряване на търговския фронт подкрепи американските индекси

Dow Jones прибави близо 270 пункта в понеделник

23:57 | 26.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните американски индекси започват седмицата с ръст, след като президентът Доналд Тръмп заяви, че Китай е готов да се върне на масата за преговори след телефонен разговор в неделя, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 269,93 пункта към стойността си и достигна ниво от 25 898,83 пункта. Широкият измерител S&P 500 се повиши с 1,1% до ниво от 2878,38 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite напредна с 1,3% до равнище от 7853,74 пункта.

Пред репортери в рамките на срещата на Г-7 във френския град Биариц в понеделник Тръмп заяви, че Пекин и Вашингтон може да започнат много сериозни разговори.

Американският президент съобщи, че властите в Китай са се свързали снощи с американските търговски представители, за да изразят желание да се върнат на масата за преговори. Тръмп нарече новината много положително развитие за света.

Книжата на производителите на полупроводници като Micron и Advanced Micro Devices поскъпнаха със съответно 1,1% и 2,5%. Apple беше най-добре представилата се компания от Dow с ръст от 1,9%.

Но главният редактор на Global Times Ху Сидзин заяви в Twitter, че преговарящи от двете страни не са разговаряли по телефона. „Китай не е променил позицията си. Китай няма да се огъне пред американския натиск“, допълни той.

За август основните индекси са загубили над 3% от стойността си на фона на засилването на търговското напрежение между САЩ и Китай. Активи-убежища като златото, среброто и дългосрочните държавни ценни книжа постигнаха силен ръст от началото на месеца. SPDR Gold Trust е нагоре с 8,2%, а iShares Silver Trust скочи с 8,6%. iShares 20+ Year Treasury Bond ETF (TLT) е отбелязал повишение от близо 10%.

Търговската война между САЩ и Китай се случва на фона на забавянето на икономическия растеж. Промишленият сектор в Германия се сви, а икономиката на Китай нарасна с най-бавния си темп от близо три десетилетия през второто тримесечие.

Американският облигационен пазар също изпраща сигнали за предстояща рецесия. Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа изостава спрямо тази по 2-годишните облигации. Явлението е известно като обърната крива на доходността и експерти се страхуват от него, тъй като в исторически план то е предшествало периоди на рецесия.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, прибавя 0,42% към стойността си и достига ниво от 98,05 пункта. Еврото поевтинява с 0,41% до 1,1098 долара, а паундът отписва 0,50% от стойността си до 1,2216 долара. Спрямо йената щатската валута прибавя 0,42% към стойността си до 106,07 долара.

На стоковите пазари цените на петрола се понижиха заради очакванията за увеличаване на доставките на ирански суров петрол, след като френският президент Еманюел Макрон засили надеждите за сделка между Вашингтон и Техеран. Но загубите бяха ограничени от растящите надежди, че САЩ и Китай може да постигнат сделка за прекратяване на търговската си война.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, поевтиняха с 54 цента до 58,80 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI отписаха 53 цента от стойността си до 53,64 долара за барел.

Цената на златото достигна над 6-годишен връх в понеделник, преминавайки границата от 1550 долара за тройунция в началото на търговията. В крайна сметка американските фючърси върху ценния метал с доставка за декември завършиха сесията с ръст от 0,1% до 1538,9 долара за тройунция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още