IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите между САЩ и Канада ще бъдат с акцент върху млечните продукти

Канада е раздвоена след споразумението между САЩ и Мексико

20:07 | 29.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Разговорите за актуализиране на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (North American Free Trade Agreement – NAFTA) ще започнат във вторник с акцент върху млечните продукти, след като САЩ притиснаха Канада да сключи сделка до петък, предава Bloomberg.

Очаква се канадският външен министър Кристия Фриланд да посети офиса на американския търговски представител Робърт Лайтхайзър във Вашингтон през следващата седмица, след като САЩ и Мексико се договориха за ново споразумение, което заменя NAFTA.

Според анализатори именно млечните продукти трябва да бъдат основният фокус по време на преговорите между двете страни. 

Американският президент Доналд Тръмп вече заяви, че Канада трябва да намали митата върху млечните продукти и да премахне системата за предотвратяване на свръхпредлагане, за да се стигне до сделка.

В същото време администрацията на Тръмп изготви сценарий, чрез който ще позволи на канадските представители да се борят по други въпроси, позволявайки на министър-председателя Джъстин Трюдо и неговия екип да запазят репутацията си, съобщават анонимни източници от Вашингтон.

САЩ определиха петък като краен срок за постигане на споразумение с Канада относно търговските въпроси и NAFTA. Въпреки прогреса в отношенията между Мексико и САЩ, много ключови проблеми остават за решаване пред Отава.

Фриланд даде положителен тон, определяйки следващата седмица като „важна и конструктивна“.

Според Вашингтон поставянето на краен срок за преговорите единствено има за цел да доведе до една бърза и ефективна сделка, която да е изгодна, както за САЩ, така и за Канада.

В понеделник САЩ и Мексико обявиха новото споразумение след няколко седмици на продължителни разговори, което изключва Канада. 

Тръмп заплаши, че ако не бъде постигната сделка между Отава и Вашингтон, ще наложи мита върху вноса на автомобили, произведени в Канада.

Реакцията на Канада след събитията от тази седмица е смесена. Лидерът на опозиционната Консервативна партия Андрю Скир загърби солидарността, агитирана от NAFTA, и разкритикува Трюдо за риска, който поема спрямо работните места в страната. В същото време някои анализатори изразиха възмущение от натиска, който Доналд Тръмп налага върху Канада, която е дългогодишен съюзник на Вашингтон и един от основните купувачи на американски стоки.

В момента голяма част от канадците определят своята страна като „пътник в процеса на предоговаряне на NAFTA”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още