IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатската икономика е нараснала с най-бърз темп от близо четири години

Последните данни за БВП засилват вероятността Федералният резерв да увеличи основната лихва на следващото си заседание в края на септември

16:40 | 29.08.18 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на САЩ се е разраснала с 4,2% през второто тримесечие на годината, което е над консенсусната прогноза на пазара за разширение от 4%, отбелязвайки най-бързия темп на растеж от третото тримесечие на 2014 г. За сравнение, първотo четене на данните показа растеж от 4,1%, съобщава tradingeconomics.com.

От публикуваните сезонно и инфлационно коригирани данни става ясно, че бизнес инвестициите и запасите са допринесли повече за растежа, отколкото се предполагаше. 

Периодът от април до юни беше първото цяло тримесечие с намаление на данъците, която е и една от реформите, предприети от  американския президент Доналд Тръмп, пише Business Insider.

Според актуализацията на данните потребителско потребление през второто тримесечие на годината е било малко по-слабо спрямо очакваното, отчитайки ръст от 3,8% при прогноза за 3,9%.

Очакванията за растеж през третото тримесечие на годината обаче варират от 1,96% до 4,6%. Много икономисти се съмняват, че икономиката може да продължи да поддържа темп на растеж от 4%, отчасти заради забавянето на производителността.

Ревизираните данни показват, че нетният износ е добавил 1,17 процентни пункта към темпа на растеж на БВП от 4,2% за тримесечието в сравнение с по-ранна оценка за 1,06 процентни пункта.

Последните години на подобряване на трудовия пазар дадоха възможност на домакинствата да разполагат с повече пари, които да харчат, а намаляването на данъците допълнително се отрази положително на джобовете на американските потребители.

Последните данни за БВП засилват вероятността Федералният резерв да увеличи основната лихва на следващото си заседание в края на септември. От регулатора вече два пъти вдигнаха лихвата през тази година и очакванията са да има още две увеличения през тази година и три през 2019 г.

„Икономиката е силна, инфлацията е близо до целта ни от 2% и повечето хора, които искат работа намират такава“, заяви миналата седмица председателят на Фед Джером Пауъл. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
Не може.Кенеди опита при много по-комфортна среда, *** нъцки!Тръмплина играе по правилата на играта, а тя е - заеми, заеми, заеми - сега са над 100% от БВП.Това няма изплащане, а ако реши да спадне балона (а той го играе точно и упорито наобратно!) ще стане излишен! Тоя път наистина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
data
преди 5 години
Ми айде , почвай , кво чакаш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 11
ABBA
преди 5 години
Велик, велик, колко да е велик? Така и баба знае:http://usdebtclock.org/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още