IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прототипът на SpaceX Starship се взриви при кацане

Илон Мъск заяви, че SpaceX е получил "всички данни, от които се нуждаем" от теста и приветства фазата на изстрелване на ракетата като успех

09:01 | 10.12.20 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Bronte Wittpenn/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bronte Wittpenn/Bloomberg

Прототипът Starship на SpaceX експлодира при опит за кацане в сряда след иначе успешно тестово изстрелване от ракетното съоръжение на компанията в Бока Чика, Тексас, показа видео на живо на полета.

Ракетата Starship, унищожена при инцидента, е 16-етажен прототип на ракета-носител, разработена от частната космическа компания на милиардера предприемач Илон Мъск, за да превозва хора и 100 тона товар при бъдещи мисии до Луната и Марс.

Самоуправляващата се ракета се взриви, когато се докосна до площадката за кацане след контролирано спускане. Тестовият полет беше предвиден да достигне височина от 41 хил. фута (близо 12,5 хил. м), задвижван за първи път от три от новоразработените двигатели Raptor на SpaceX. Но компанията не уточни дали ракетата е достигнала тази височина, предаде Ройтерс.

Мъск заяви в Twitter непосредствено след злополуката при кацането, че „налягането в резервоара за гориво е било ниско“ по време на спускането, „причинявайки висока скорост на допир".

Той добави, че SpaceX е получил "всички данни, от които се нуждаем" от теста и приветства фазата на изкачване на ракетата като успех.

 

SpaceX направи първи опит да изстреля Starship във вторник, но проблем с двигателите му Raptor доведе до автоматично прекъсване само една секунда преди излитането.

Starship е ракета носител за многократни мисии от следващо поколение - център на амбициите на Мъск да направи космическите пътувания на хората по-достъпни и рутинни.

НАСА отпусна на SpaceX 135 млн. долара, за да помогне за разработването на Starship, Космическата компания Blue Origin, собственост на милиардера основател на Amazon Джеф Безос, и Dynetcis на Leidos също разработват конкурентни превозни средства.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 3 години
че оди, а ти на село неманли да одиш? бегай да се скриеш от хем-трейлс и от чиповете! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
а на луната нема ли да оди ... пак ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
ED
преди 3 години
Е явно на някои се отдава. Space X е с голяма преднина вече пред всички ПРАВИТЕЛСТВЕНИ и частни космически агенции технологично, ценово и ресурсно (разбирай инженери). Практически най-добрите инженери в областта работят или искат да работят за Е.М.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
ED
преди 3 години
Работата е там, че хората с големи успехи привличат, както възхищение, така и отрицание и отхвърляне. Втората група хора обикновено разсъждават ограничено с хипотезата, че няма начин да няма нещо гнило. Как е възможно един човек да е толкова успешен в почти всичко с което се захване?!?. И като резултат търсят негативи с предварителната нагласа какъв измамник е Мъск.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
хаха... тури му снимката/ гледай да е цветна/ над леглото си и бий чело всяка вечер ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
dddd
преди 3 години
Защо да не може? Тесла е най-скъпият автомобилен производител а Спейс Х отдавна задмина гиганти като Роскосмос. Определено Мъск е гений на който му се получават нещата. Не е лесно с толкова малко ресурси са задминеш сам държава като Русия с нейният опит в космоса и ресурсите и. Мъск заслужава уважение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
michaelis23
преди 3 години
бате то не мое да прайш, микровълнови печки, коли, бисквити за Марс и ракети в свободното си време ..... или тва или онова ако тва не мое прайш както се види, то зaaeби го и хои при колите ама то и там не мое както и там видехме, за тва хои при влакчетата с вакуума ако и там не стане - йебига ше си харчиш парите от глyпaцитe дет са ти купили акциите дреме ти на салама ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още