IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодателите в САЩ са наели най-много служители през януари от близо година

Най-продължителното в историята прекъсване на работата на държавните агенции повиши нивото на безработицата до седеммесечен връх

16:59 | 01.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Растежът на работните места в САЩ се ускори през януари, като работодателите са наели най-много служители за последните 11 месеца - факт, който подчертава силата на икономиката въпреки влошаващите се перспективи, съобщава Ройтерс. Именно отслабването на очакванията за развитие на икономиката накараха Федералния резерв да остане предпазлив по отношение на по-нататъшното увеличение на лихвите през тази година.

В доклада за заетостта на Министерство на труда не се вижда „видимо“ въздействие върху растежа на заетостта от 35-дневното частично спиране на работата на правителството. Най-продължителното в историята прекъсване на работата на държавните агенции, което приключи миналата седмица, обаче повиши нивото на безработицата до седеммесечен връх от 4%.

Докладът е публикуван само два дни, след като Фед сигнализира за край на тригодишния период на повишаване на лихвените проценти поради нарастващите рискове за икономиката, включително нестабилност на финансовите пазари и забавяне на световния растеж.

През миналия месец броят на безработните извън земеделския сектор е нараснал с 304 хил.,  като това е най-голямото им повишение от февруари 2018 г. Растежът на работните места се е ускорил благодарение на по-голямата активност от страна на строителни обекти, търговци на дребно, сектора на услугите, както и от страна на ресторантите и хотелите.

Строителните обекти са наели с 52 хил. повече работници през януари – най-много от февруари 2018 г., след като през декември броят на новонаетите нараснаха с 28 хиляди.

Данните за ноември и декември бяха ревизирани в посока надолу със 70 хиляди. Икономиката трябва да създава приблизително 100 хил. работни места, за да съвпада с ръста на населението в трудоспособна възраст.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха увеличаването на броя на заетите със 165 хил. през януари.

Временното спиране на работата на правителството прати 380 хил. работници в отпуск, но президентът Доналд Тръмп подписа закон, който да гарантира, че тези служители ще получат заплатите си. Въпреки това тези служители се смятат за временно без работа и това повиши нивото на безработица с една десета от процентния пункт до 3,9% през декември.

Държавните агенции отново започнаха работа през миналата седмица, след като Доналд Тръмп и Конгресът се договориха за временното финансиране на правителството, без обаче да бъдат отпуснати пари за стената по границата на САЩ с Мексико.

Средната почасова надница в САЩ се е повишила с три цента, или с 0,1%, през януари след ускорение с 0,4% през декември. На годишна база заплатите са скочили с 3,2%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още