IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Републиканците в САЩ отхвърлят данъчни повишения за свиване на дефицита

Президентът получи 650 млрд. долара от по-високи данъци от 1 януари, колко още иска, пита лидерът на републиканците в Камарата на представителите Джон Бейнър

13:10 | 04.03.13 г.
<p>
	Джон Бейнър прави изявление след срещата в петък в Белия дом. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джон Бейнър прави изявление след срещата в петък в Белия дом. Снимка: Ройтерс

Лидерите на Републиканската партия в САЩ заявиха твърдо, че няма да направят отстъпки за постигане на целта си за понижаване на правителствените разходи с 85 млрд. долара през следващите няколко месеца, съобщи MarketWatch.

Според закон, приет през лятото на 2011 г. за преодоляване на безизходицата с повишаване на тавана на американския дълг, федералното правителство трябва да ореже сумата от разходите си за настоящата финансова година, приключваща в края на септември.

За следващите 10 години предвижданите съкращения са на стойност 1,2 трилиона долара. Те бяха замислени необичайно тежки, за да накарат двете партии да открият начин да ги избегнат, но влязоха в сила от петък, след като републиканци и демократи не успяха да съгласуват алтернативен вариант.

Съкращенията на разходите не засягат програми като Социална сигурност, но обхващат отбраната и други цивилни програми.

Демократите поискаха ново увеличаване на данъци, за да компенсират част от свитите разходи, но републиканците отхвърлиха всякакви нови данъчни повишения. „Досега не съм чул дори един сенатор-републиканец, който би бил склонен да повиши данъците и с цент, за да бъде отклонено съкращаването на разходите“, заяви лидерът на републиканското малцинство в Сената Мич МакКонъл в интервю за CNN в неделя.

В петък МакКонъл заедно с лидера на републиканското мнозинство в Камарата на представителите Джон Бейнър се срещна с президента на страната Барак Обама, но двете страни не успяха да постигнат споразумение – нещо, което се превръща в традиционен ритуал във Вашингтон, отбелязва  MarketWatch.

Републиканците продължават да твърдят, че не виждат друг начин да накарат Обама да приеме орязване на разходите като част от усилията за понижаване на бюджетния дефицит.

Бившият кандидат за президент от Републиканската партия Мит Ромни в първото си интервю след изборния ден през ноември заяви, че Обама трябва да покаже лидерски способности и да бъде по-склонен на компромиси.

„Това, което виждаме, е президент, провеждащ кампания сред американците, пътуващ по цялата страна и гълчащ републиканците“, каза Ромни в неделя пред американската телевизия Fox News. „Това кара републиканците да се отдръпват, да издигат стени и да се опитват да отвръщат на удара“, добави той.

Обама спечели голяма победа през януари, като принуди републиканците да приемат по-високи данъци за богатите, но сега консерваторите настояват, че той трябва да се обърне към съкращения на разходите, преди да поиска ново повишаване на данъците.

„Президентът получи 650 млрд. долара от по-високи данъци за американците от 1 януари. Колко още иска?“, попита Бейнър в интервю за американската телевизия NBC. „Кога президентът възнамерява да се насочи към разходната част?“, добави той.

Обама и демократите предупреждаваха, че ако съкращенията влязат в сила, мнозина американци ще бъдат засегнати през следващите месеци, а икономиката ще се изправи пред нови затруднения. Те смятат, че републиканците ще се върнат на масата на преговорите, ако последва враждебна реакция от страна на обществото, каквато очакват.

„Моето убеждение е, че тъй като болезнените последици започват постепенно да се разпространяват към общностите, засегнати от разходите за отбрана, към децата, които имат нужда от услуги за поддържане на душевното им здраве, към хората, които се грижат за граничната ни сигурност“, републиканците ще се съгласят на двупартиен компромис, който ще включва допълнително повишаване на данъците, заяви икономическият съветник в Белия дом Джийн Стърлинг пред американската телевизия ABC.

Съкращаването на на разходите обаче ще се случва постепенно и мнозина американци могат не го усетят веднага. Ако това се случи, републиканците нямат да имат голям стимул да търсят нов компромис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още