IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Бюджетните съкращения ще навредят на икономическия растеж на САЩ

Фондът вероятно ще понижи очакванията си за ръста на американската икономика

19:47 | 28.02.13 г. 1
МВФ: Бюджетните съкращения ще навредят на икономическия растеж на САЩ

Мащабните съкращения на бюджетните разходи в САЩ, които влизат в сила от утре, ще навредят на икономиката, както и основните търговски партньори на страната, предупреди Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от MarketWatch.

“Страните, които имат активни търговски връзки със САЩ ще бъдат засегнати от съкращенията на разходите”, коментира един от говорителите на фонда – Уилям Мъри, на редовната пресконференция на институцията.

Той посочи, че МВФ очаква да види в каква степен ще бъдат изпълнени съкращенията, тъй като все още не е ясно дали част от тях няма да бъдат отложени. Най-вероятно обаче фондът ще понижи очакванията си за ръста на американската икономика.

Актуалната прогноза на институцията е за 2% растеж на американската икономика през 2013 г. Очакванията обаче са бюджетните икономии да отнемат около 0,5 процентни пункта от растежа.

Президентът на САЩ Барак Обама продължава да настоява да се отложат част от планираните съкращения на публичните разходи. Председателят на Камарата на представителите – републиканецът Джон Бейнър, също намекна, че демократите в Сената биха могли в последния момент да приемат законопроект, който да замени мащабните икономии.

Бейнър обаче подчерта, че републиканците няма да се съгласят с ново увеличение на данъците, за да се повишат приходите в хазната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Че съкращенията ще навредят на икономиката е напълно безспорно, защото ще намалят доходите, а от там и потреблението. А има ли друг вариант, освен емитиране на нов дълг? Което ни води директно към гръцкия вариант, защото още не е измислен начин да съществуваш много дълго, когато разходите ти надвишават приходите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още