Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Решението на Китай да блокира криптосделките помрачава Wall Street*

Цената на акциите на Nike се понижава с над 6,5%, след като компанията за спортни стоки понижи прогнозата си за продажбите

Решението на Китай да блокира криптосделките помрачава Wall Street*

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси стартират последната сесия от седмицата на червена територия, като настроенията на инвеститорите са помрачени от решението на централната банка на Китай да забрани всички трансакции с криптовалути, обявявайки токените за незаконни, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average, който отразява търговията с акции на 30-те най-големи американски листнати компании, отчита спад от 0,05% до 34 748,62 пункта.

Широкият измерител S&P 500 се понижава с 0,06% до 4446,41 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite изтрива 68,85 пункта, или 0,46%, от стойността си, смъквайки се до равнище от 14 983,40 пункта.

Забраната на Китай да се извършват трансакции с криптовалути помрачава търговията с листнатите в Ню Йорк акции на технологичните компании.

Цената на биткойна се понижава със 7 на сто, докато етерът губи близо 10% от стойността си като реакция на забраната от страна на Китай.

Книжата на Microsoft, Apple, Adobe и Nvidia поевтиняват съответно с 0,56%, 0,46 на сто, 1,16% и 2,23 на сто.

Цената на акциите на Nike се понижава с над 6,5%, след като компанията за спортни стоки понижи прогнозата си за продажбите, тъй като забавянията в производството и доставките възпират усилията ѝ да отговори на силното търсене на спортни обувки и облекло. Продажбите през текущото тримесечие може да намалеят, тъй като затварянията на заводите във Виетнам не позволяват на компанията да отговори на потребителското търсене. Това означава, че годишният растеж ще бъде между 4 и 6%, а не двуцифрен, каквато бе по-ранната цел на Nike.

Инвеститорите обръщат внимание и на изявлението на управителя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл, който посочи, че рецесията, предизвикана от коронавируса, е една от най-сериозните, но последвалото възстановяване остава безпрецедентно.

„Бързината и интензивността на този спад - и бързината на възстановяването в много области - нямат съвременни прецеденти“, изтъква Пауъл в встъпителната си реч по време на виртуалното събитие „Фед слуша“.

Акциите на компаниите от финансовия сектор стартират на зелена територия. Книжата на JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup поскъпват съответно с 0,81%, 1,03 на сто, 1,19% и 0,44%.

Във фокуса на инвеститорите остава и китайската компания за недвижими имоти Evergrande. В четвъртък Wall Street Journal съобщи, че китайските власти са предупредили за евентуалния крах на групата. Все още остава неясно и дали Evergrande ще плати лихвите, дължими към четвъртък по дълг, деноминиран в долари.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа нараства съответно до 1,459% и 1,987 на сто.

Доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, отчита спад от 0,12% до 93,35 пункта.

На петролните пазари цената на сорта Брент отчита ръст от 0,56% до 77,68 долара за барел, докато тази на американския лек суров петрол WTI се покачва с 0,46% до 73,64 долара за барел.

Цената на златото се понижава с 0,1% до 1747,80 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:37 ч. българско време.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Байдън: Не приемаме червените линии на Русия за Украйна