IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия: Великобритания и САЩ се опитват да провокират конфликт в Черно море

Русия ще защитава границите си с всички възможни средства, включително и с военна сила, заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков

14:38 | 25.06.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Русия твърди, че британският кораб HMS Defender (на снимката) е навлязъл в нейни териториални води в Черно море край бреговете на полуостров Крим. Според Лондон обаче корабът е във води на Украйна. Снимка: БГНЕС</em></p>

Русия твърди, че британският кораб HMS Defender (на снимката) е навлязъл в нейни териториални води в Черно море край бреговете на полуостров Крим. Според Лондон обаче корабът е във води на Украйна. Снимка: БГНЕС

Великобритания и САЩ се опитват да провокират конфликт в Черно море, заяви днес руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, предаде Ройтерс.

Русия ще защитава границите си с всички възможни средства, включително и с военна сила, каза още Рябков.

Високопоставеният руски представител направи тези изявления ден след като Москва предупреди Великобритания, че ще бомбардира кораби на британския военноморски флот, ако извършат още една провокация във водите край анексирания от Русия полуостров Крим.

Вашингтон и Лондон създават напрежение в региона с нежеланието си да приемат, че Крим е част от Русия, изтъкна Рябков, цитиран от руската информационна агенция РИА Новости.

Русия възприема Крим като част от територията си, след като го анексира през 2014 г.

Международната общност обаче смята Крим за част от Украйна, отбелязва Ройтерс.

"Вашингтон и Лондон отричат реалността...те се опитват да провокират конфликт. Това са руски териториални води, това е нашата граница. Мога да потвърдя, че ще я защитаваме с всички възможни средства, включително и с военна сила", каза Рябков.

Русия заяви в сряда, че е произвела предупредителни изстрели в близост до британски боен кораб, плаващ край бреговете на Крим, за да го накара да напусне руските териториални води.

Великобритания отхвърли руската версия за случилото се. Британските власти заявиха, че Русия е провеждала артилерийско учение и че британският военен кораб се е намирал в териториалните води на Украйна.

Русия, при съставянето на военните си планове, ще вземе предвид разполагането от САЩ на компоненти от противоракетната система "Иджис Ашор" в базата в полското селище Редзиково, каза днес пред журналисти Сергей Рябков, предаде ТАСС.

Рябков изтъкна, че разполагането на тези компоненти в Полша е ново доказателство за това, че първоначалните американски изявления, че глобалната система за противоракетна отбрана се изгражда, за да може с нейна помощ да бъдат парирани заплахи от Близкия и Далечния изток, понастоящем са забравени.

За НАТО дойде време да се замисли върху предложението на Русия за мораториум върху разполагането на наземни ракети със среден обсег.

"Обектът в Редзиково, при старта на подобен механизъм, трябва според нас да бъде проверяван, ако искаме да сме уверени, че няма заплаха в него да бъдат разполагани произведени от САЩ ракети със среден обсег", заяви Рябков.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
"Международната общност "това някакво НПО ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
путин за Севастополското мурабе не е ли чел?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още