IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ обяви 1300 китайски продукта, които ще бъдат обложени с 25% вносно мито

Годишният внос на тези продукти възлиза на около 50 млрд. долара

08:27 | 04.04.18 г.
<p>
	Доналд Тръмп. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: Архив Ройтерс

Администрацията на Белия дом публикува списък с 1300 китайски продукта, на които възнамерява да наложи 25-процентови вносни мита, съобщи Асошиейтед прес.

Сред тях са и продукти от сферата на комуникационните и техническите технологии, роботика, машиностроене и т.н., допълва ТАСС. В предложението на САЩ се включва и техника за разработка и производство на съвременно жп оборудване, както и за производство на енергия от възобновяеми източници.

Годишният внос на тези продукти възлиза на около 50 милиарда щатски долара, посочи службата на постоянния търговски представител на САЩ. Предложените мита няма да влязат в сила, преди да изтече срокът за публично обсъждане на 11 май, допълва БТА.

Това е поредното от серия агресивни действия, които администрацията предприе в борба срещу т.нар. от нея "нечестни търговски практики" на Китай и други страни. Американският бизнес се притеснява, че действията на правителството във Вашингтон ще доведат до болезнени ответни санкции.

От китайското Министерство на търговията заявиха, че скоро ще предложат ответни мерки, предава Ройтерс. Официално китайските власти не дават никакви индикации какви стоки ще бъдат засегнати, но според анализатори първи под ударите ще попадне вносът на соя, самолети и оборудване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още