IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отлагат поредната порция мита срещу Китай до 15 декември

Американските индекси и петрола се изстреляха рязко нагоре

17:32 | 13.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп отлага влизането в сила на новата порция мита върху мобилни телефони, лаптопи, играчки и други продукти до 15 декември, смекчавайки удара срещу Китай. Първоначално митата върху стоки на обща стойност около 300 млрд. долара трябваше да влязат в сила на 1 септември.

От Службата на американския търговски представител съобщиха, че някои продукти ще бъдат изцяло премахнати от списъка със санкционирани стоки на базата на фактори, свързани със здравеопазването, обществената и националната сигурност и други. В изявлението, цитирано от Wall Street Journal, не се посочва кои ще са продуктите от списъка.

От службата съобщиха, че ще публикуват подробен списък с отложените мита по-късно във вторник.

Предметите, които ще се разминат със санкциите, са сред някои от най-скъпите, застрашени от нови мита. Само мобилните телефони педставляват над 40 млрд. долара от търговията между двете страни.

Американските власти не посочват каква е причината за внезапното им решение, освен че те са част от процеса на обществено обсъждане към Службата на американския търговски представител. През юни, в рамките на седемдневното изслушване стотици американски компании свидетелстваха, че евентуалното налагане на мита ще навреди на бизнеса им.

Отлагането на митата също така купува време за преговори. Разговорите между САЩ и Китай през миналия месец в Шанхай завършиха без пробив, като следващият им етап се очаква да започне през септември във Вашингтон – малко след първоначалната времева рамка за влизането в сила на новите мита.

Новината за отлагането на санкциите изстреля американските индекси в началото на борсовата сесия във вторник.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя близо 500 пункта (1,88%) половин час след началото на сесията до 26 384,18 пункта. Сходен е и ръстът при широкия измерител S&P 500, който прибавя 1,89% до ниво от 2937,51 пункта.

Още по-значително е нарастването при технологичния бенчмарк Nasdaq Composite, който нараства с 2,37% до 8050,16 пункта. При европейските индекси ръстовете в края на сесията са с по над 1%. 

Увеличение има и при доходността по американските държавни ценни книжа, като по 10-годишните и 30-годишните облигации тя е в размер на съответно 1,715% и 2,168%.

В същото време фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 3,48% до 56,84 долара за барел, а цената на сорта Брент се изтреля с близо 4% до 60,89 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още