IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси постигнаха втори пореден седмичен ръст

Те завършиха сесията близо до нивото си в края на търговията в четвъртък след по-слабите от очакванията данни за работните места в САЩ

23:47 | 06.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните щатски индекси завършиха петъчната сесия близо до нивото си от края на търговията в четвъртък след публикуването на разочароващи данни за работните места, но отбелязаха седмичен ръст на фона на оптимизма за подобряване на търговските отношения между САЩ и Китай, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average приключи деня с ръст от 69,31 пункта до ниво от 26 797,46 пункта. Широкият измерител S&P 500 прибави само 0,1% към стойността си и завършва седмицата на ниво от 2978,71 пункта. В същото време технологичният показател Nasdaq Composite се понижи с 0,2% до 8103,07 пункта.

За седмицата Dow и S&P 500 напредват с най-малко 1,5%, а Nasdaq отбелязва скок с 1,8%. Това се случва на фона на надеждите, че двете най-големи икономики в света може да постигнат скоро съществен напредък в разрешаването на дългия си търговски спор.

Китайското министерство на търговията съобщи в четвъртък, че главният преговарящ на страната Лю Хъ е разговарял по телефона с американския търговски представител Робърт Лайтайзър и с министъра на финансите Стивън Манучин. Те са се съгласили да се срещнат в началото на октомври за нов кръг преговори, съобщи китайското министерство на търговията. Представители на Китай намекнаха, че предстоящите търговски преговори може да доведат до „пробив“.

Надеждата за напредък в отношенията между Китай и САЩ компенсира страховете за икономиката.
Американската икономика е прибавила 130 хил. работни места през август, съобщи днес министерството на труда. Това е трети пореден месец на забавяне на ръста на новосъздадените работни позиции. Анкетирани от Dow Jones икономисти очакваха работните места да нараснат със 150 хил. миналия месец. Безработицата е останала стабилна на ниво от 3,7%, а заплатите са се увеличили повече от очакваното с 0,4% на месечна основа и 3,2% на годишна основа.

Доходността по американските държавни ценни книжа отстъпи от най-високото си ниво по време на днешната сесия след обявяването на данните. Доходността по 10-годишните ДКЦ намаля до 1,557%, а тази по 30-годишните облигации се понижи до 2,021%.

Данните и движенията на основните индекси в петък се случват в момент, когато инвеститорите търсят сигнали за следващия ход на Федералния резерв по паричната политика по-късно този месец. Пазарните очаквания за понижаване на лихвите с 25 базисни пункта са 91,2%, показва инструментът FedWatch на CME Group.

Гуверньорът на Фед Джером Пауъл заяви, че централната банка ще предприеме необходимите действия, за да подкрепи настоящия ръст на икономиката, като отбеляза, че не очаква американската икономика да изпадне в рецесия.

На корпоративния фронт книжата на Lululemon поскъпнаха с над 7%, след като тя обяви по-добри от очакванията данни за тримесечието. Компанията за производство на дрехи съобщи, че продажбите й в магазини, отворени повече от една година, които са ключово мерило за търговците на дребно, са нараснали с 15% на годишна основа. Цената на акциите на Lands’ End и Signet Jewelers също се повиши съответно с 2,5% и 4% на фона на по-силните им от очакванията отчети.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава минимално с 0,01% до 98,42 пункта. Еврото поевтинява с 0,06% до 1,1027 долара, а паундът отписва 0,30% от стойността си до 1,2292 долара. Спрямо йената щатската валута запазва равнището си от 106,92 йени.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши, след като гуверньорът на Фед заяви, че централната банка ще предприеме надлежни действия, за да подкрепи икономическия растеж, който е подложен на натиск заради несигурността в световната търговия.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, поскъпват с 52 цента до 61,47 долара за барел, а контрактите върху американския лек суров петрол WTI прибавят 22 цента към стойността си до 56,52 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поевтиняха с десет долара до 1515,50 долара за тройунция след изказването на Пауъл и на фона на повишения апетит към риск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още