IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл: Търговското напрежение тежи върху инвестиционните решения на компаниите

По-ниските лихви помагат за западването на добрата позиция на американската икономика, смята гуверньорът на Фед

21:46 | 06.09.19 г.
<p>
	Гуверньорът на Фед Джером Пауъл.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на Фед Джером Пауъл. Снимка: Ройтерс

Гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че търговската война между САЩ и Китай натежава върху инвестиционните решения на компаниите, съобщава CNBC.

„Мисля, че несигурността около търговската политика кара някои компании да се въздържат от инвестиции в момента. Слушаме доста често за несигурността. За да направят дългосрочни инвестиции в заводи, оборудване или софтуер, компаниите искат известна сигурност, че ще има търсене“, заяви Пауъл в Швейцария.

Китай и САЩ водят търговска война, която разтърсва финансовите пазари от миналата година. През август ескалация на напрежението между двете страни доведе до най-големия спад на основните щатски индекси за един месец от май насам.

Напрежението между Китай и САЩ се успокои леко тази седмица, след като официални представители на азиатската страна в областта на търговията заявиха, че ще пътуват до Вашингтон идната седмица, за да продължат преговорите. Очакванията, че двете страни ще постигнат сделка обаче са ниски.

Несигурността в търговията допринесе за смекчаването на позиция на Федералния резерв за паричната политика, след като централните банки на други страни също възприеха такъв подход. Фед намали лихвите с 25 базисни пункта през юли и се очаква да пристъпи към ново понижаване по-късно този месец.

Пауъл заяви, че по-ниските лихви помагат за запазването на добрата позиция на американската икономика. Секторът на услугите в САЩ се разшири по-бързо от очакваното през август, сочат данни на Института за управление на доставките от четвъртък. Но секторът на промишленото производство се сви за първи път от 2016 г. миналия месец.

Гуверньорът на Фед заяви още, че не очаква американската икономика да изпадне в рецесия. „Нашето задължение е да използваме инструментите си в подкрепа на икономиката и ще продължим да правим това“, заяви Пауъл в реч в университета в Цюрих. „Американската и световната икономика вероятно няма да изпаднат в рецесия, но са изправени пред насрещни ветрове, сред които и несигурността в търговията“, допълни той, цитиран от Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още