IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси се насочват към трети пореден седмичен ръст*

Инвеститорите все още се опасяват колко агресивен ще бъде Фед в затягането на паричната си политика заради рекордната инфлация в САЩ

18:08 | 11.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Водещите щатски индекси са почти без промяна в началото на търговията в петък, докато инвеститорите преценяват следващия ход на Федералния резерв на фона на рекордната инфлация в САЩ, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с 0,43%, или 150,06 пункта, до 35 391,65 пункта.

Широкият барометър S&P 500 отбелязва ръст от 0,16%, или 7,14 пункта, до 4511,12 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite нараства с 0,02%, или 3,26 пункта, до 14 188,9 пункта.

Търговската сесия в четвъртък бе белязана от разпродажби, а доходността на 10-годишните щатски облигации, познати като един от най-стабилните финансови инструменти, достигна 2%.

Официалната статистика показа, че покачването на цените в САЩ е достигнало 40-годишен връх през януари на ниво от 7,5 на сто. Резултатът мотивира управителя на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард да апелира за по-бърз темп на покачване на лихвите – с цял процентен пункт в началото на юли.

„Тъкмо започвахме да наблюдаваме засилване на доверието на пазарите, а инвеститорите сякаш се примиряваха с перспективата за четири или пет повишения на лихвените проценти през тази година, но безмилостното и широкообхватно повишаване на цените в САЩ нанесе още един удар с чук и разруши инерцията, която беше набрала“, казва в изпратен до Investor.bg по имейла коментар Крег Ерлам, старши пазарен анализатор за Великобритания, Европа, Близкия Изток и Африка за Oanda

„Сега навлизаме в доста неудобна територия и съвсем реална перспектива за многократни повишения на лихвените проценти преди лятото, както и за увеличение с 50 базисни пункта, с което да започнем през март“, добавя още той.

Представителите на Фед, интервюирани от Стийв Лайсман от CNBC, посочиха, че не смятат, че увеличение от 50 базисни пункта е подходящо. Гуверньорите на Фед в Атланта, Ричмънд и Сан Франциско отхвърлиха идеята за две покачвания на лихвения процент.

"Фед има проблем от типа на „Златокоска и трите мечки“, тъй като е ясно, че [централната банка] трябва да се отдръпне бързо и за постоянно от [паричната] политика, която е твърде разхлабена“, смята главният инвестиционен директор по глобална фиксирана доходност в BlackRock Рик Райдър. Според него е дошло времето централната банка на САЩ да предприеме по-неутрална и подходяща позиция, но това би могло да е предизвикателство за банкерите.

От Goldman Sachs промениха своите очаквания за Фед, като предвиждат седем лихвени повишения през тази година в опит да се охлади икономиката, която генерира по-устойчива от очакваното инфлация.

"Инфлацията би трябвало да стане по-умерена тази година, докато пандемичните дисбаланси между търсенето и предлагането отшумяват и цените на стоките се нормализират, но не е сигурно кога това ще се случи, а скорошният инфлационен тренд е много стабилен“, написаха икономистите от Goldman Дейвид Мерикъл и Ян Хациус в своя бележка.

Доходността по 10-годищните щатски облигации надмина 2% за пръв път от 2019 г., докато доходността по 2-годишните щатски облигации нарасна с над 26 базисни пункта. Показателите намаляват леко в петък, но доходността върху 10-годишния бенчмарк продължава да е на ниво от 2 на сто.

Акциите на Newell Brands поскъпват с 11,29%, след като резултатите на компанията надминаха очакванията на пазара. Ценните книжа на Under Armour изтриват 9,85% от стойността си, след като компанията подчерта проблемите със снабдителните вериги в своя финансов отчет.

Акциите на Zillow поскъпват с 15,98%, след като компанията изненадващо отчете печалба от 1,07 долара на акция спрямо очакванията за загуба от 42 цента на акция.

Въпреки разпродажбите в четвъртък основните щатски индекси се насочват към отбелязването на трета поредна седмица на ръстове, макар и умерени.

В петък предстои да бъде публикуван докладът на Университета на Мичиган за индекса на потребителското доверие.

*Към 17:43 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още