IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси се завръщат на зелено въпреки опасенията от рецесия*

Оптимизмът сред инвеститорите е подкрепен от ниските нива на безработицата и от призива на Джо Байдън за въвеждането на 3-месечна „данъчна ваканция" за горивата

18:09 | 23.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси започват днешната сесия на зелена територия, подкрепени от оптимизма сред инвеститорите на фона на растящите опасения относно евентуална рецесия. Това отразява опита на пазара да се възстанови от предишните загуби досега през годината, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с 0,40% до 30 603,83 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчита ръст от 0,57% до ниво от 3781,28 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записва повишение от 0,91% до 11 153,28 пункта.

Инвеститорите обръщат внимание на новите данни за безработицата в САЩ. Заявленията за обезщетение при безработица за миналата седмица остават около 5-месечния си връх, което предполага, че напрежението на пазара на труда може да започне да отшумява. Подадените за първи път молби за безработица намаляват с 2000 до 229 хил. броя през седмицата, приключила на 18 юни, показват данни на Министерството на труда в четвъртък. Статистиката за предходната седмица е преразгледана леко в посока нагоре. Средната оценка на икономисти в проучване на Bloomberg бе за 226 хил. заявления. 

Пазарите реагират и на коментарите на управителя на Фед Джером Пауъл от сряда. Гуверньорът на американската централна банка отново потвърди силната отдаденост на банката да потуши рекордната инфлация в страната. По време на изслушването си пред Конгреса Пауъл посочи, че централната банка е решена да забави инфлацията и че има способността да го направи.

"Във Фед разбираме затрудненията, които високата инфлация предизвиква. Ние сме силно отдадени да потушим инфлацията и се движим бързо в тази посока", каза ръководителят на Фед, цитиран от CNBC.

Отново в САЩ, президентът на страната Джо Байдън призова Конгреса да приеме законодателство, което ще даде възможност за въвеждането на 3-месечна „данъчна ваканция" за горивата в САЩ. Ваканцията ще намали с 18 цента цената на галон газ (3,75 литра) и с 24 цента тази на дизела в момент, когато започва летният сезон на пътуванията. Предложението ще струва приблизително 10 млрд. долара на американския бюджет.

щатски щатски

„Напълно разбирам, че данъчната ваканция за горивата сама по себе си няма да реши проблема“, каза Байдън в изказване от Белия дом. „Но това ще осигури на семействата някакво незабавно облекчение, ще им дадем малко място за дишане, така че ние продължаваме да работим за намаляване на цените в дългосрочен план“.

На фона на тези новини акциите на енергийните компании продължават своите низходящи движения, като книжата на ExxonMobil и Chevron поевтиняват съответно с 0,74% и 1,1 на сто, а цената на акциите на ConocoPhillips се понижава с 0,89 на сто.

Поевтиняват и книжата на производителите на чипове – акциите на Nvidia губят 1,23% от стойността си. В същото време цената на книжата на Intel и Qualcomm отчита спад съответно от 0,13 на сто и 1,03%.

Акциите на Tesla поевтиняват с 0,94 на сто.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава съответно до 3,016% и 3,159 на сто.

Доларовият индекс отчита ръст от 0,18% до 104,38 пункта.

На петролните пазари цената на сорта Брент се понижава с 0,35 на сто до 111,3 долара за барел, докато тази на WTI отчита спад от 0,58% до 105,6 долара.

Цената на златото се повишава с 0,4% до 1845,30 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:46 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още