IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън обяви планове за 3-месечна "данъчна ваканция" за горивата

Предложението ще струва приблизително 10 млрд. долара на американския бюджет

10:01 | 23.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Президентът на САЩ Джо Байдън призова Конгреса да приеме законодателство, което ще даде възможност за въвеждането на 3-месечна „данъчна ваканция" за горивата в САЩ. Това е пореден опит на администрацията на Байдън да свали цените на горивата, предаде Bloomberg.

Ваканцията ще намали с 18 цента цената на галон газ (3,75 литра) и с 24 цента тази на дизела в момент, когато започва летният сезон на пътуванията. Предложението ще струва приблизително 10 млрд. долара на американския бюджет.

„Напълно разбирам, че данъчната ваканция за горивата сама по себе си няма да реши проблема“, каза Байдън в изказване от Белия дом. „Но това ще осигури на семействата някакво незабавно облекчение, ще им дадем малко място за дишане, така че ние продължаваме да работим за намаляване на цените в дългосрочен план“.

Байдън поиска от Конгреса да направи необходимите законови промени, без да се вреди на фонда за ремонт на магистралите, който получава приходите си от данъци върху горивата. Много законодатели, предимно републиканци, посочиха фонда като причина, поради която не биха подкрепили ваканцията за данък над горивата.

Байдън призова компаниите да увеличат капацитета за рафиниране, за да намалят цените в дългосрочен план, а операторите на бензиностанции да измислят начини за намаляване на цените.

„Това не са нормални времена, намалете цената“, призова Байдън. „Направи го сега. Направете го днес, вашите клиенти, американският народ, те се нуждаят от облекчение сега“.

Президентът също така отхвърли критиките на републиканците за това, че не се е справил с цените на бензина, като обвини за ръста в голяма степен руската инвазия в Украйна.

„За всички онези републиканци в Конгреса, които ме критикуват днес за високите цени на бензина в Америка, сега казвате ли, че сме сгрешили, като сме подкрепили Украйна?", каза той. „Искате да кажете, че сме сгрешили, като сме се противопоставили на Путин? Искате да кажете, че предпочитаме да имаме по-ниски цени на газа в Америка и железния юмрук на Путин в Европа?“. 

Администрацията на Байдън ще се изправи пред тежка битка за привличане на подкрепа за предложението в Конгреса, след като редица републиканци вече се обявиха против плана.

Средната цена на обикновения безоловен бензин в страната се е повишила с около 38%, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, според данни на автомобилния клуб ААА, анализирани от Bloomberg.

„Разбирам лесната политика на нападението", добави Байдън. „Но простата истина е, че цените на бензина са се повишили с почти 2 долара за галон заради безмилостната атака на Владимир Путин срещу Украйна и ние няма да му позволим да се измъкне".

Президентът настоява да се намалят разходите за гориво, които се превърнаха в политически важен въпрос в навечерието на междинните избори през ноември. Преди това той нареди да се освободят милиони барели петрол от стратегическия петролен резерв и накара петролните гиганти в страната и чужбина да „отворят кранчетата на производството“, без това да има голям ефект върху цените на горивата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още