IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси записаха втора поредна губеща сесия

Отслабващите надежди за сделка по пакета от стимулиращи мерки за икономиката подложиха Wall Street на натиск

23:55 | 14.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Основните щатски индекси отбелязаха спад за втори пореден ден в сряда, след като изказване на финансовия министър Стивън Манучин охлади очакванията, че сделка за пакет от стимули за икономиката може да бъде постигната преди президентските избори на 3 ноември, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи със 165 пункта до ниво от 28 514 пункта. Широкият измерител S&P 500 е надолу с 0,7% и завърши деня на ниво от 3488,67 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite отбеляза спад от 0,8% до равнище от 11 768,73 пункта.

Манучин заяви, че постигането на сделка преди изборите ще бъде трудно и допълни, че двете страни все още са далеч по някои въпроси. Той също така отбеляза, че демократите и републиканците постигат напредък в някои области.

Във вторник лидерът на мнозинството в Сената Мич МакКонъл заяви, че Сенатът ще гласува ограничен пакет от стимули по-късно този месец, който ще включва „целенасочени облекчения за американски служители, включително ново финансиране“ на програмата за кредитиране на малкия бизнес.

„Инвеститорите продължават да реагират на развитията около разговорите по мерките за стимулиране въпреки намаляващата вероятност за постигане на сделка“, коментира Марк Хакет, главен инвестиционен анализатор в компанията Nationwide. „Различията между демократите в Камарата на представителите и Белия дом се стесняват до около 400 млрд. долара… въпреки че разликите по финансирането на щатските и местните власти и помощта за здравеопазването остават“, допълва той.

Книжата на Amazon поевтиняха с над 2%, а цената на акциите на повечето от останалите големи технологични компании също намаля. Facebook и Netflix отписаха съответно 1,6% и 2,3% от стойността си, а книжата на Microsoft поевтиняха с 0,9%.

На корпоративния фронт Goldman Sachs обяви много по-добра от очакванията тримесечна печалба. Резултатите на компанията до голяма степен са били стимулирани от силните приходи от търговия с облигации. UnitedHealth също обяви по-добри от очакванията печалба и приходи за предходното тримесечие, но книжата й поевтиняха с 2,9%.

Печалбата на Bank of America надмина очакванията на анализаторите, но приходите на банката не отговориха на прогнозите, поради което цената на акциите й намаля с 5,3%. Книжата на Wells Fargo поевтиняха с 6%, след като печалбата на банката за третото тримесечие не отговори на очакванията. Тя съобщи, че финансовите й резултати са били повлияни от настоящата среда на ниски лихви.

Въпреки спадовете във вторник и сряда щатските индекси са нагоре за октомври, като Dow нараства с 2,6%, а S&P 500 и Nasdaq прибавят съответно 3,7% и 5,4%.

„Сега пазарите се надяват (и разчитат) на гладки избори, големи стимули, край на пандемията и възстановяване на икономиката на нивата от 2019 г. догодина“, казва Брад МакМилън, главен инвестиционен директор на Commonwealth Financial Network.

Той обаче отбелязва, че оптимизмът на пазара може да го направи уязвим към лоши новини, особено с ръста на случаите на COVID-19 в някои райони. „Макар че икономиката продължава да се възстановява, ръстът на работните места се забавя значително, въпреки че съкращенията остават много високи и все още сме си възвърнали само половината от нивата на заетостта преди пандемията“, казва МакМилън.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до съответно 0,724% и 1,505%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, отбеляза спад от 0,12% до 93,42 пункта. Еврото поскъпна минимално с 0,01% до 1,175 долара, а паундът е нагоре с 0,62% до 1,301 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха с 0,32% до 105,14 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши в сряда въпреки оставащите притеснения, че възстановяването на търсенето на горива ще бъде блокирано от растящите случаи на коронавирус в света.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент с доставка за декември поскъпнаха с 49 цента до 42,94 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI отбелязаха ръст от 84 цента до 41,04 долара за барел.

Американските фючърси върху златото прибавиха 0,7% към стойността си и достигнаха ниво от 1907,30 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още