Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Щатските индекси започват последната сесия за седмицата на червена територия*

Dow Jones губи над 250 пункта от стойността си, а останалите два основни индекса отвъд Океана също записват спадове

Щатските индекси започват последната сесия за седмицата на червена територия*

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси започват последната сесия за работната седмица със спад, след като избраният за президент на САЩ Джо Байдън обяви подробности по плана си за стимулиране на икономиката на стойност 1,9 трлн. долара, а големи банки обявиха тримесечните си резултати, слагайки началото на сезона на отчетите, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 255,65 пункта и достига ниво от 30 740,89 пункта. Широкият измерител S&P 500 е надолу с 0,80% до равнище от 3765,12 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite отбелязва спад от 0,78% до равнище от 13 020,05 пункта.

Dow Inc, JPMorgan Chase и Goldman Sachs тласкат индекса с 30 компании надолу. Секторите на енергетиката, финансите и суровините се представят най-зле в S&P 500.

Още по темата

Пазарът очакваше значителни стимули от Байдън, като S&P 500 е нагоре с 9% през последните три месеца.

Предложението на Байдън, наречено Американски спасителен план, включва повишаване на допълнителните федерални помощи при безработица до 400 долара на седмица и удължаването им до септември, директни плащания на много американци от 1400 долара и удължаване на федералните мораториуми върху принудителните изгонвания от дома до септември.

Планът призовава за помощ от 350 млрд. долара за щатските и местните власти, 70 млрд. долара за тестване за COVID и програми за ваксиниране и повишаване на минималната федерална заплата на 15 долара на час.

„Това е реален проблем, обхващащ реалната икономика – хората разчитат на чекове, не на инвестиции, да плащат сметките, храната си и нуждите на децата си“, каза Байдън по време на реч в Делауър в четвъртък вечер.

„Плановете за бъдещи исторически стимули, облекчаваща политика на Фед и ваксини сега са добре известни и тези катализатори просто нямат положителното влияние върху акциите, което имаха през последните няколко месеца“, коментира Том Есей, основател на компанията The Sevens Report.

Трети голям пакет от мерки за облекчаване на икономиката се очаква през следващите седмици, особено след доклада за пазара на труда през декември, който показа, че икономиката е загубила работни места, а демократите спечелиха две ключови надпревари за Сената в Джорджия и дадоха на партията на Байдън контрол върху двете камари на Конгреса.

Друг пакет от мерки, съсредоточен върху климатичните промени и инфраструктурата наред с други инициативи, се очаква да бъде обявен през февруари, съобщиха високопоставени официални представители на Байдън.

Не е ясно дали предложението на избрания за президент на САЩ ще бъде прието от силно разделения Конгрес. Макар че демократите държат двете камари, те ще трябва да привлекат умерени членове на собствената си партия като сенатора от Западна Вирджиния Джо Манчин и някои републиканци, за да издействат увеличаване на разходите.

Миналата година демократите настояваха за пакет от мерки за няколко трилиона долара, след което се съгласиха на мерки на стойност 900 млрд. долара през декември.

В петък вниманието на инвеститорите беше насочено към големи банки като JPMorgan, Citigroup и Wells Fargo. JPMorgan обяви по-добри от очакванията резултати, но книжата й поевтиняват с над 1%. Цената на акциите на Wells Fargo и Citigroup също се понижава, въпреки че резултатите им надминаха очакванията на анализаторите.

Междувременно американското министерство на търговията съобщи, че продажбите на дребно са намалели с 0,7% през декември. Анкетирани от Dow Jones икономисти очакваха те да останат непроменени.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до ниво от съответно 1,095% и 1,838%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,57% до 90,75 пункта. Еврото поевтинява с 0,60% до 1,208 долара, а паундът е надолу с 0,72% до 1,359 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняват минимално с 0,01% до 103,77 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се понижава, тъй като безпокойството от блокираните китайски градове заради коронавирусната пандемия охлади ралито, породено от силни данни за вноса от най-големия вносител на суров петрол в света и американските планове за голям пакет от стимули.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняват с 80 цента до 55,62 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са надолу с 54 цента до 53,03 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поевтиняват с 0,2% до 1847 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17,08 ч. българско време.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Кадър на деня за 4 март