IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси завършиха без единна посока в очакване на победител от изборите

American Express и UnitedHealth се оказаха най-големите губещи в днешната сесия в рамките на Dow, като акциите и на двете компании поевтиняха с по над процент

23:05 | 06.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните индекси на борсата в Ню Йорк приключиха последната сесия от седмицата без единна посока, докато преброяването на гласовете след президентските избори продължава, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отчете спад от 0,24 на сто до 28 323,20 пункта.

Широкият измерител S&P 500 регистрира леко понижение от 0,03% до 3509,46 пункта. Индексът отчете най-силната си седмица от април насам.

Технологичният показател Nasdaq Composite напредна с 0,04% до 11 895,23 пункта.

Въпреки несигурността около изборите Wall Street отбеляза най-доброто си седмично представяне от април насам. Докато Dow нарасна с 6,9 на сто, Nasdaq прибави 9% към стойността си, а S&P 500 записа най-добрата си следизборна седмична търговия от 1932 г. насам. За цялата седмица широкият измерител записа ръст в стойността си в размер на 7,3%.

American Express и UnitedHealth се оказаха най-големите губещи в днешната сесия в рамките на Dow, като акциите и на двете компании поевтиняха с по над процент. В същото време компаниите от енергийния сектор и този на финансите поведоха спада при S&P 500.

Демократичният кандидат за президент Джо Байдън води с 253 електорални гласа, според прогнозите на NBC News, докато президентът Доналд Тръмп има 214. Гласовете все още се отчитат в няколко ключови щати, включително в Невада, Аризона, Пенсилвания и Грузия. Според NBC News Байдън има лека преднина в Джорджия и Пенсилвания.

В същото време републиканците се доближават до нова победа в Сената макар все още да не са спечелили необходимите места за контрол на камарата.

щатски щатски

И докато някои анализатори посочват, че пазарите се чувстват по-комфортно при разделена власт в Конгреса, това от друга страна ще затрудни допълнително дискусиите около новия държавен пакет от стимули. Според Washington Post, който се позовава на източници, запознати с темата, не се очаква Белият дом да предложи нов помощен пакет, като най-вероятно ще се стигне до по-скромна подкрепа, базираща се на предложение на лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл.

Часове преди края на сесията говорителят на Камарата на представителите Нанси Пелоси вече определи кандидата на Демократическата партия за Белия дом Джо Байдън като „избрания президент“.

Пелоси заяви пред журналисти, че е „щастлив ден“ за страната, защото Байдън е решен да обедини хората. Междувременно от щаба на президента Тръмп настояват, без доказателства, че има измами и искат съдът да се намеси.

Сега очакванията са за обявяване на крайни резултати от Пенсилвания. При победа на Байдън в щата той ще има достатъчно електорални гласове да бъде избран за президент. Водеща позиция на кандидата на демократите има в Джорджия, където заради близките резултати ще има повторно преброяване на гласовете.

Инвеститорите обърнаха внимание и на данните за пазара на труда в САЩ, който отбелязва ръст през октомври въпреки очакванията за по-вяло представяне на фона на засилването на пандемията и липсата на фискални облекчения.

щатски щатски

Работните места извън селското стопанство са нараснали с 638 хил., след като бяха ревизирани нагоре до 672 хил. предходния месец, сочат данни на министерството на труда. За сравнение, средната прогноза на икономисти, участвали в допитване на Bloomberg, беше за 580 хил. работни места.

Безработицата в САЩ е намаляла с 1 процентен пункт до 6,9%, което е по-голям спад, отколкото прогнозираха икономисти, и е два пъти повече от предходния месец, въпреки че броят на дългосрочно безработните американци се е увеличил и сега те съставляват една трета от хората без работа.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни облигации се повиши съответно до 0,825% и 1,605 на сто.

При валутната търговия доларовият индекс записа спад в стойността си до 92,25 пункта.

петрол петрол

На петролните пазари цената на Брент се понижи с 3,15% до 39,64 долара за барел, докато фючърсите върху американския петрол WTI поевтиняха с 3,76% до 37,33 долара за барел.

Златото от своя страна поскъпна с 0,5% до 1955,60 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още