IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в САЩ се свива до 6,9% през октомври

Американската икономика е прибавила 638 хил. работни места през месеца

18:11 | 06.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американският трудов пазар отбелязва ръст през октомври въпреки очакванията за по-вяло представяне на фона на засилването на пандемията и липсата на фискални облекчения, предава Bloomberg.

Работните места извън селското стопанство са нараснали с 638 хил., след като бяха ревизирани нагоре до 672 хил. предходния месец, сочат данни на министерството на труда. За сравнение, средната прогноза на икономисти, участвали в допитване на Bloomberg, беше за 580 хил. работни места.

Безработицата в САЩ е намаляла с 1 процентен пункт до 6,9%, което е по-голям спад, отколкото прогнозираха икономисти, и е два пъти повече от предходния месец, въпреки че броят на дългосрочно безработните американци се е увеличил и сега те съставляват една трета от хората без работа.

Напредъкът на американския трудов пазар е подкрепен и от спестяванията на домакинствата, които помагат за стимулиране на разходите, както и от скока на бизнес инвестициите. Така който и да спечели президентските избори, ще има икономика, която е в по-добра форма, отколкото мнозина анализатори очакваха само преди шест месеца. Работни Работни

Броят на постоянно изгубените работни места почти не се е променил, достигайки 3,7 млн. за месец, което е положителен знак след два поредни месеца на значителен ръст.

Работните места остават под нивата преди пандемията, но заради рекордния ръст на заразените тази седмица запазването на темпа на наемане на хора може да е трудно.

Други данни показват все по-крехък пазар на труда зад основните данни. Броят на дългосрочно безработните, които са без работа от 27 седмици и повече, е нараснал с 1,15 млн. до 3,56 млн. души, което е най-високото ниво от началото на 2014 г. насам.

По-студеното време също ще е предизвикателство за бизнеси като ресторанти, които зависят от храненето навън, когато много американци се страхуват да се събират вътре, а това прави пътя на икономиката силно зависим от разработването и разпределението на успешна ваксина, особено ако ограниченията заради вируса се появят отново както в други части на света. Работни Работни

Освен това резултатите от изборите за Конгрес тази седмица вероятно ще намалят шанса новите стимули да са толкова големи, колкото искаха демократите, което означава по-малко пари за безработните и компаниите, които са най-засегнати от вируса.

Данните на министерството на труда показват още, че ръстът на добавените работни места в частния сектор се е ускорил през октомври до 906 хил. след 892 хил. предходния месец. Наетите лица са се увеличили в търговията на дребно, транспорта и складовете, професионалните и бизнес услуги и строителството.

Безработицата сред жените е 6,7% и сега е под равнището при мъжете от 7%. Преди пандемията по-малко жени, отколкото мъже бяха безработни, но тенденцията се промени по време на кризата.

Безработицата сред чернокожите американци се е свила с 1,3 процентни пункта и е достигнала 10,8%, а при белите американци е намаляла до 6%. Безработните сред латиноамериканското население са спаднали до 8,8% спрямо 10,3% предходния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още