IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 достигна нов рекорден връх въпреки неволите на Cisco и Walmart

Навлизането на търговските преговори между САЩ и Китай в нова задънена улица обаче охлади ентусиазма на трейдърите

23:53 | 14.11.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Широкият измерител S&P 500 приключи сесията в четвъртък на рекордно равнище, но продължаващите притеснения около търговските отношения между САЩ и Китай и спадовете при Cisco Systems и Walmart охладиха ентусиазма на трейдърите, предава CNBC.

S&P 500 прибави само 0,1% към стойността си и достигна ниво от 3096,63 пункта, а секторите на недвижимите имоти и суровините се представиха най-добре. Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average обаче отбеляза лек спад от 1,63 пункта и достигна ниво от 27 781,96 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite се понижи с 0,04% до 8479,02 пункта.

Книжата на Cisco Systems поевтиняха със 7,3% заради разочароващи очаквания за приходите на компанията, а цената на акциите на Walmart се понижи с 0,3%, след като в по-ранната търговия достигна исторически връх.

Смята се, че преговорите между САЩ и Китай са блокирани заради покупките на американски селскостопански стоки от азиатската страна. Wall Street Journal съобщи в сряда, че Пекин се противопоставя на исканията на Белия дом да ограничи трансферите на технологии и правоприлагащите механизми. Китай също така не е склонен да поеме ангажимент за закупуване на конкретни селскостопански стоки от САЩ.

Говорителят на китайското министерство на търговията Гао Фън заяви, че двете страни провеждат „задълбочени“ разговори по първата фаза от търговско споразумение, но отбеляза, че отмяната на някои мита е от ключово значение за постигане на споразумение.

По-рано тази седмица американският президент Доналд Тръмп заяви, че Китай и САЩ са близо до постигането на сделка, но не разкри подробности как напредват разговорите.

Очакванията за постигане на търговско споразумение бяха охладени и от настояването на американски сенатори за гласуване на законопроект за правата в Хонконг на фона на ескалацията на протестите в града. Приемането на подобен законопроект може да попречи на преговорите в търговията. Говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан заяви, че Китай е отправил „остър протест“ пред САЩ по въпроса.

На корпоративния фронт Walmart обяви печалба за тримесечието, която надмина очакванията на анализаторите, като за кратко тласна основните индекси на рекордни нива. В същото време Cisco публикува слаби очаквания за приходите си за фискалното второ тримесечие, като помрачи по-силните от очакванията резултати за тримесечието.

В макроикономически план седмичните заявления за обезщетение при безработица в САЩ достигнаха 225 хил. миналата седмица, което е най-високото им ниво от юни насам. В същото време цените на производител отбелязаха най-големия си скок от шест месеца през октомври.

Гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл говори пред бюджетната комисия на Камарата на представителите, като заяви, че „нищо в американската икономика не расте толкова бързо, че да се спука“. „С други думи картината е доста устойчива“, допълни той.

В предварително подготвеното си изявление в сряда Пауъл каза, че лихвите едва ли ще се променят, докато икономиката продължава да расте.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до съответно 1,819% и 2,302%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, отбелязва спад от 0,21% до 98,17 пункта. Еврото поскъпва с 0,12% до 1,1018 долара, а паундът прибавя 0,23% до 1,2878 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняват с 0,37% до 108,41 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се понижи заради рекордния добив, а прогнозите на Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК) за по-малък от очакванията излишък подкрепиха Брент.

Фючърсите върху международния бенчмарк, добиван в Северно море, поевтиняха със седем цента до 62,30 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняха с 35 цента до 56,77 долара за барел.

Американските фючърси върху златото прибавиха 0,7% към стойността си до 1473,40 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 4 години
S&P 500 достигна нов рекорден връх въпреки неволите на Cisco и Walmart Ицената на акциите на Walmart се понижи с 0,3%, след като в по-ранната търговия достигна исторически връх.:))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още