IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК очаква по-малък излишък на петролните пазари догодина

Докалдът прогнозира излишък на петролния пазар от 70 хил. барела дневно през 2020 г., ако ОПЕК запази темпа на производство от октомври

22:43 | 14.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Източник: Ройтерс</em></p>

Източник: Ройтерс

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) съобщи, че очаква търсенето на добивания от страните членки петрол да се понижи през 2020 г., тъй като конкурентите увеличават производството въпреки по-малкия излишък на суров петрол на глобалния пазар.

Това дава основание на картела да запази плана си за понижение на добива на срещата си във Виена през декември, съобщава Ройтерс.

В последния си месечен доклад преди срещата на 5 и 6 декември ОПЕК посочва, че търсенето на петрол ще достигне средна стойност от 29,58 млн. барела на ден през следващата година, което е с 1,12 млн. барела по-малко от количествата през 2019 г.

Спадът при търсенето може да насърчи ОПЕК и нейните съюзници, известни още като ОПЕК+, да удължат срока на ограничения в добива по време на срещата във Виена, въпреки че докладът запазва прогнозата си за икономиката и търсенето на петрол през 2020 г..

От ОПЕК посочват, че признаците за деескалация на търговското напрежение между САЩ и Китай, вероятността за постигане на споразумение за Brexit след парламентарните избори във Великобритания през декември и фискалните стимули в Япония могат да стабилизират растежа на сегашните прогнозни нива.

Докладът потвърждава думите на генералния секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо, който заяви, че прогнозата за 2020 г. може изненадващо да се повиши, позовавайки се на перспективата за постигане на сделка между САЩ и Китай и понижаването на доставките на петрол извън ОПЕК.

Цените на петрола останаха стабилни след публикуването на доклада със стойности около 63 долара за барел, което обаче е под желаното от ОПЕК ниво.

ОПЕК, Русия и други страни производителки на петрол се придържат към сделката за свиване на добива с 1,2 млн. барела, постигната през 2018 г. През юли ОПЕК+ удължи периода на съкращения до март 2020 г.

В доклада на ОПЕК се посочва, че запасите на петрол в развитите икономики са намалели през септември, тенденция, която може да разсее частично притесненията на картела относно пренасищането на пазара. Но запасите все още надвишават с 28 млн. барела средните стойности за последните пет години, като ОПЕК внимателно следи пазара.

ОПЕК и нейните съюзници ограничават доставките на петрол от 2017 г., за да подкрепят възстановяването на цените чрез елиминиране на пренасищането между 2014 и 2016 г.

Но по-високите цени също така стимулираха американската шистова индустрия, както и други конкуренти на ОПЕК. Картелът очаква пазарният му дял да се свие през следващите няколко години преди отново да се възстанови.

В своя доклад ОПЕК прогнозира, че доставките на петрол извън картела ще нараснат до 2,17 млн. барела дневно, или с 40 хил. барела на ден по-малко в сравнение с предходната прогноза. Очаква се световното търсене на петрол да се повиши с 1,08 млн. барела на ден, или с 1%, като тук няма промяна спрямо предходната прогноза.

Забавянето при доставките извън ОПЕК би помогнало на опитите на картела да успее да балансира пазара. Но производството извън организацията все още се очаква да нарасне близо двойно спрямо световното търсене на петрол през 2020 г., което кара ОПЕК+ да продължи с политиката си за балансиране на пазара.

Производството на ОПЕК през октомври се покачва с 943 хил. барела на ден до 29,65 млн. барела дневно, сочат данни на картела, като доставките от Саудитска Арабия успяват да се възстановят след атаката с дронове през септември.

Докалдът прогнозира излишък на петролните пазар в размер на 70 хил. барела на ден през 2020 г., ако ОПЕК запази темпа на производство от октомври, което е значително по-малко от очаквания излишък от 340 хил. барела на ден в септемврийския доклад на организацията малко преди атаките срещу съоръженията на саудитската държавна петролна компания Aramco.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още