IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 и Nasdaq се насочват към първото си седмично понижение от месец*

Инвеститорите се подготвят за затягането на паричната политика от Федералния резерв на САЩ

18:10 | 08.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Водещите щатски индекси са напът да отбележат седмичен спад, докато инвеститорите се подготвят за затягането на паричната политика от Федералния резерв на САЩ, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average нараства леко с 0,32%, или 109,67 пункта, до 34 693,24 пункта.

Широкият измерител S&P 500 намалява с 0,16%, или 7,35 пункта, до 4492,86 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се понижава с 0,78%, или 108,74 пункта, до 13 788,56 пункта.

Тези спадове ще доведат до първото седмично понижение на индексите S&P 500 и Nasdaq от четири седмици насам. Междувременно бенчмаркът Dow се насочва към поредна седмица на червена територия.

Причина за спадовете е промяната в използвания тон от Фед, която сигнализира за по-агресивно от очакваното затягане на паричната политика, докато регулаторът се опитва да пребори рекордната инфлация.

Акциите на технологичните компании поевтиняват в петък, след като инвеститорите започнаха да избягват рисковите активи и да се подготвят за по-високи лихви. Ценните книжа на производителите на чипове Nvidia и Micron - които преминават през затруднения заради проблемите на снабдителните вериги - изтриват по съоветно 3,48% 1,11% от стойността си.

Акциите на Tesla поевтиняват с 2,64%, на Alphabet с 1,01%, а на Apple - с 1,05%.

Междувременно акциите на компаниите, произвеждащи потребителски стоки, и на тези в сектора на здравеопазването поскъпват. Цената на ценните книжа на Walmart и UnitedHealth Group се увеличава със съответно 0,26% и 1,13%.

В сряда Фед публикува протоколите от последното си заседание през март. Те показаха, че централните банкери са обсъждали как да свият притежанията си на облигации, като е бил постигнат консенсус за ежемесечна сума от около 95 млрд. долара.

Представителите на банката "общо взето са били съгласни" на лимит от 60 млрд. долара за държавни облигации и 35 млрд. долара за ценни книжа, подкрепени с ипотеки, или общо 95 млрд. долара за период от три месеца.

По-рано тази седмица коментарът на един от управителите на банката - Лейл Брейнард загатна, че регулаторът може да започне да свива рекордния си баланс "с бърз темп" още от месец май.

Промяната в тона на Фед изстреля доходността по облигациите - доходността по 10-годишните ДКЦ се равнява на 2,704%. Миналата седмица показателят бе на ниво от 2,38%, докато в началото на годината бе достигнал 1,63%.

Златото поскъпва с под 1%, или 12 долара, до 1949,8 долара за тройунция.

Американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпва с 0,66%, или 0,64 долара, до 96,67 долара за барел. Цената на световния бенчмарк Брент също нараства с 0,35 долара до 100,93 долара за барел.

"Необичайно бързият цикъл на затягане е сигнал, че в ретроспекция наративът на Фед (и на повечето икономисти) за "временна инфлация" е бил твърде оптимистичен и сега Фед агресивно трябва да навакса, след като изостана от тенденцията", каза ръководителят по капиталови стратегии в САЩ в Barclays Маниш Дешпанде.

Въпреки леките повишения в четвъртък водещите индекси са се насочили към седмичен спад. Показателите S&P 500 и Nasdaq бележат понижение от съответно 1% и 2,6% в седмицата до затварянето на борсата в четвъртък, докато индексът Dow намалявва с 0,7% за едноседмичен период.

Инвеститорите очакват и началото на сезона на отчетите, който ще започне следващата седмица с данни от пет големи банки - JPMorgan, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley и Wells Fargo.

*Към 17:38 ч българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още