Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

S&P 500 преживя най-добрия си ден от три седмици насам

Скъпият петрол помогна на Wall Street да обърне негативния тренд от началото на сесията

S&P 500 преживя най-добрия си ден от три седмици насам

По-високите цени на петрола на международните пазари подкрепиха Wall Street в сряда, като акциите на енергийните, технологичните и финансовите компании поскъпваха. Индексът на сините чипове Dow Jones се повиши с 0,7% до 34 814 пункта. По-широкият S&P 500 нарасна с 0,9% до 4480 пункта, като отчете най-добрия си ден от късния август. Индексът на технологичните компании Nasdaq напредна с 0,8% до 15 161 пункта, за да отчете най-добро дневно представяне от 30 август.

В първите часове на търговията притесненията за икономиката препънаха леко американските фондови борси. По-специално по-бавният ръст на производството в Китай първоначално разстрои инвеститорите.  Китайската икономика отслабна още повече през август, след като строгите мерки за контрол над вируса ограничиха потребителските разходи и пътуванията по време на пиковата лятна ваканция, което влоши перспективите за растеж във време, в което пазарът на имотите също започва да оказва негативен ефект. Ръстът на продажбите на дребно се забави рязко до едногодишно дъно с увеличение от 2,5% спрямо преди година, съобщи Националното статистическо бюро в сряда, по-нисък темп от прогнозата от 7% в проучване на икономисти на Bloomberg.

Цените на петрола се възползваха от неочаквано силно изчерпване на запасите от суров петрол в САЩ и надеждите за увеличаване на търсенето с напредването на ваксинацията срещу Covid-19. Цената на американския лек петрол WTI се повиши с 3,1 процента до 72,62 долара за барел, а тази на Брент - с 2,7 процента до 75,53 долара за барел.

Инвеститорите обръщаха внимание на данните за фабричното производство в САЩ, което нараства през август с 0,2% спрямо очакваните от икономистите 0,4%. Данните на Федералния резерв за юли бяха ревизирани до ръст от 1,6%. Фед счита, че ураганът е елиминирал 0,2% процентни пункта от ръста на промишленото производство. Средната оценка на икономисти, участвали в допитване на Bloomberg, беше за месечен ръст от 0,4% на заводското производство и от 0,5% на общото индустриално производство.

Макар че устойчивото търсене от потребителите, стабилните бизнес инвестиции и намаляващите наличности са подкрепили търсенето, изпълнението на нови поръчки е било засегнато от ограничената работна ръка в заводите и нарушените вериги на доставка. В бъдеще всяко смекчаване на тези ограничения ще подкрепи по-голям ръст на производството.

Трейдърите продължаваха да оценяват и данните за инфлацията, публикувани във вторник. Индексът на потребителските цени нарасна през август с 0,3% спрямо юли, отчитайки най-малкия ръст от седем месеца насам. Икономисти, участвали в допитване на Bloomberg, очакваха ръст от 0,4% на общия индекс спрямо предходния месец.

Високите цени на петрола помогнаха за това акциите на компании като Chevron, Exxon Mobil, ConocoPhilips и Occidental Petroleum да поскъпнат с до 5%.

Новината, че Microsoft възнамерява да изкупи обратно акции за до 60 милиарда щатски долара, също беше добре приета от инвеститорите. Цената на акциите се повиши с 1,68 процента. През септември 2019 г. Microsoft вече беше инициирала обратно изкупуване на акции за до 40 милиарда долара. В момента компанията има пазарна стойност от 2,25 трилиона долара, което я прави втората по оценка публично търгувана компания след Apple.

Междувременно производителят на iPhone отново не успя да вдъхнови инвеститорите с продуктовите иновации, обявени предишния ден. Цената на акцията почти не се промени, но все пак отбеляза лек ръст. „От историческа гледна точка акциите на Apple се оценяват доста високо и през следващата финансова година Apple може да се затрудни да расте“, пише анализаторът Тони Саконаги от инвестиционната къща Bernstein.

Ценните книжа на Steel Dynamics поскъпнаха с близо пет процента. Производителят на стомана очаква печалба на акция от 4,78 до 4,82 долара за третото тримесечие, доста над средната пазарна оценка.

Philip Morris International повиши тримесечния си дивидент от 1,20 на  1,25 долара на акция. Книжата на тютюневата  компания поскъпнаха с 2 на сто.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Wall Street стартира колебливо, Intel повежда спада на Nasdaq*