IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът в цената на акциите на Amazon изведе щатските индекси до понижения

Dow изтри над 600 пункта от стойността си, докато книжата на онлайн търговеца на дребно, ръководен от Джеф Безос, поевтиняха с над 7%

23:16 | 01.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Основните борсови показатели на Wall Street приключиха сесия на червена територия на фона на срива в печалбата на Amazon, което доведе до над 7% спад в стойността на акциите на лидера в онлайн търговията на дребно, съобщава CNBC.

Помрачени бяха и настроенията на инвеститорите заради опасността от подновяване на търговската война между САЩ и К%итай, както и поради растящия натиск от страна на пандемията от коронавирус върху американската икономика.

Бенчамркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average, който следи търговията с акции на 30-те най-големи американски публични компании, отчете спад 622,03 пункта, или 2,55%, смъквайки се до ниво от 23 723,69 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записа понижение от 2,81% до 2830,71 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite регистрира спад от 3,2% до 8604,95 пункта.

сащ сащ

В технологичния сектор акциите на Alphabet, Microsoft, Facebook и Twitter поевтиняха съответно с 1,83%, 2,27 на сто, 1,19% и 2,62 на сто.

По-рано днес Amazon.com обяви ръст на тримесечните приходи, след като затворените у дома потребители се насочиха към онлайн поръчки. Базираната в Сиатъл интернет компания заяви, че приходите ѝ са скочили с 26 на сто спрямо година по-рано до 75,5 млрд. долара през трите месеца до края на март. Досега това е най-високата сума за обичайно най-слабия период от годината за гиганта.

В същото време обаче печалбата на търговеца се е сринала с 29% спрямо година по-рано до 2,5 млрд. долара, значително под средната прогноза на анализаторите за 3,26 млрд. долара, сочат данни на FactSet.

Цената на книжата на Amazon и Apple се понижи съответно със 7,23% и 1,23 на сто.

На седмична база обаче акциите на технологичните компании отчитат ръст в стойността – книжата на Microsoft, Apple, Facebook, Amazon и компанията-майка на Google,известни още като GAFAM, поскъпват съответно с 4,54%, 6,83%, 10,58%, 3,11% и 5,94 на сто.

Във финансовия сектор акциите на JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup поевтиняха съответно с 2,69%, 4,37 на сто, 5,28% и 6,53 на сто. 

Банките също отчитат седмичен ръст в стойността на акциите си.

На месечна база голяма част от търгуваните на Нюйоркската борса компании отчитат покачване в цената на своите книжа.

Настроението на инвеститорите днес беше помрачени и от слабите данни за фабричното производство в САЩ. То с е свива през април с най-бързия си темп от 1948 г., което предизвика рязко намаляване на заетостта в производството, тъй като кризата с коронавируса засили натиска си върху американската икономика.

Данните на Института за управление на доставките (ISM) в петък (1 май) показаха, че показателят за фабрично производство се е понижил с над 20 пункта до 27,5, докато индексът на заетостта отчита спад до 27,5 пункта, най-ниската стойност от почти 71 години.

Нараства и вероятността за подновяване на търговската война между Вашингтон и Пекин, след като икономическият съветник на Белия дом Лари Кудлоу заяви, че Китай ще се държи отговорен за разпространението на коронавируса.

„В това няма съмнение. как, кога, къде и защо – Ще оставя това на президента“, заяви Кудлоу пред CNBC.

Неговите коментари бяха предшествани от брифинга на Тръмп, на който той сподели подозренията си, че патогенът е излязъл от китайска лаборатория.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни облигации се повиши до 0,626%, докато тази по 30-годишните държавни ценни книжа отчете спад до 1,263%.

При валутната търговия доларовият индекс записа ръст от 0,02% в стойността си, като се покачи до ниво от 99,04 пункта.

На петролните пазари цената на Брент записа ръст от 0,6 на сто до 26,31 долара за барел, докато тази на американския лек петрол WTI се покачи с 4,99% до 19,78 долара за барел.

При търговията с ценни метали цената на златото нарасна с 0,4 на сто до 1700,90 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още