Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Стиглиц: Икономическата политика на Тръмп е замислена за свръхбогатите

Според носителя на Нобелова награда доброто състояние на американската икономика не е заслуга на президента

Стиглиц: Икономическата политика на Тръмп е замислена за свръхбогатите

Джоузеф Стиглиц. Снимка: Архив Ройтерс

Икономическата политика на президента на САЩ Тръмп е замислена за свръхбогатите, заявява в интервю за в. "Монд" американският икономист и носител на Нобелова награда Джоузеф Стиглиц, цитиран от БТА.

Според него доброто състояние на американската икономика не може да се приписва като заслуга на Тръмп. На първо място той се възползва от започналото по времето на Барак Обама възстановяване на икономиката. Освен това той предизвика силно покачване на бюджетния дефицит, увеличавайки държавните разходи и намалявайки данъците, което, естествено, води до краткосрочен растеж.

Още по темата
Такъв фискален шок във Франция, при който дефицитът скача от з на близо 6 на сто от БВП, дори нямаше да бъде допуснат от европейските разпоредби, отбелязва Стиглиц.

На трето място, борсовите котировки са нараснали толкова много най-вече защото корпоративният данък силно е намалял, което увеличава стойността на компаниите. Според икономиста, ако се сравни положението в САЩ след избирането на Тръмп с това в други страни от региона, става ясно, че няма нищо изключително. Например между 2016 и 2017 година растежът на Канада е бил по-силен от този на САЩ.

Джоузеф Стиглиц предупреждава, че увеличавайки толкова много бюджетния дефицит, Тръмп измества данъчната тежест към бъдещите поколения.

По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

3
 
7
 
8
преди 4 месеца
Тука отдолу и тримата коментиращи са свръхбогати
Да е ясно Сите булгаре где принадлежат!
20
 
13
 
7
studioaa до: Императорът
преди 4 месеца
Този смешник стиглиц сигурно щеше да се ползва с огромен авторитет ако се беше родил в ссср. Той е социалист, който вярва в способността на правителството да бори бедността с увеличаване на социалните придобивки и чрез безусловен базов доход. Той определено не харесва нито свободния пазар, нито опита за изваждане на държавата от образованието, а още по-малко мита с цел противодействие на субсидиите за износ, които Китай предоставя. Стиглеца е поддръжник на световно правителство в сянка, което да взема решенията вместо демократично избраните лидери и парламенти, защото то би било единствения начин да се пребори бедността и и несъществуващото глобално затопляне... Няма никаква разлика между такива като стиглиц и такива като ленин, това са двама идеолози, които имат абсолютно еднотипни платформи и абсолютно еднотипни опорки...
10
 
14
 
6
Sokratus до: Императорът
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
A Забравих:
Обори и това, че дедо Дони намали данъците само на свръхбогатите?
;)
5
 
15
 
5
Sokratus до: Императорът
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Обори почти всички тези на Щиглиц с невероятни доводи, които след дълго мислене не успях да видя някакъв пропуск в тях!!!
Обори сега и защо Канада има по-голям разтеж от САЩ!?!
17
 
10
 
4
преди 4 месеца
Абе, кой се интересува от някакъв стар щиглец? То и безработицата намалява, и заплатите растат - сигурно и това е заслуга на нигърът обонго? Доналд подпомага бизнесът, намалявайки данъците - както обеща. Ще удари и хрантутниците в администрацията рано или късно - защото той - като всеки бизнесмен - мрази пapaзити.

А това, че Dow например е порастнал с повече пунктове през тия няма и две години откак Доналд опозори Полуживата, отколкото за ЦЕЛИТЕ осем години власт на обонго - хем при положение, че когато обонго стана президент, пазарите бяха на ниски нива след сривът от осма година - според щитглецът - заслугата била пак на обонго. Няма такъв смях просто.

Още от САЩ
Индия става единствен глобален производствен център за изтребителите F-16?