IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стиглиц оцени с двойка познанията на Тръмп за икономиката

За разсъжденията на Тръмп върху икономиката студент би получил най-слабата оценка, коментира Нобеловият лауреат

10:20 | 19.09.16 г. 38
<p>
	Джоузеф Стиглиц.&nbsp;<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Джоузеф Стиглиц. Снимка: Архив, Ройтерс

Американската икономика ще загуби много, ако Доналд Тръмп спечели президентските избори и наложи нови тарифи за вноса от Китай, заяви Нобеловият лауреат Джоузеф Стиглиц в интервю за Bloomberg.

Kрайният резултат ще бъде търговска война, корекция на стандарта на живот в САЩ и загуба на работни места, заяви 73-годишният Стиглиц в разговор от Хонконг.

На въпрос какво ще бъде икономическото въздействие от повишението на тарифите за внос на китайски стоки, икономистът обясни, че това ще има две незабавни последици.

От една страна, веднага ще падне стандартът на живот на американците, които зависят от евтините китайски стоки. Според него вероятността тези отрасли да се завърнат в САЩ е много ниска.

От друга страна, ще има ответен удар. Китай в рамките на Световната търговска организация има правото да налага репресивни мерки срещу всички неща, които купува от САЩ.

Това може да се превърне в търговска война. Унищожените работни места ще бъдат повече от създадените. Ефектът върху заетостта ще бъде отрицателен. САЩ ще бъдат най-големият губещ, предупреждава Стиглиц.

„В търговията ние губим сравнителното си предимство, отчасти защото нямаме добра производствена политика. Все още имаме предимството на технологиите. Никой икономист никога няма да каже да погледнете двустранната търговия, защото това е глобална търговска система.

Ние може да купуваме промишлени стоки и да имаме търговски дефицит с Китай, но тогава продаваме стоки на друго място. Не може да се гледа на това по двустранен начин. Цялата рамка, в която той разглежда икономиката е нещо, за което студент по икономика би получил най-слабата оценка. Той просто не разбира много от икономика”, заяви Нобеловият лауреат.

За китайската икономика професорът от Колумбийския университет не очаква твърдо приземяване, въпреки че изрази загриженост за използването на кредити с цел подхранване на икономическия растеж. В навечерието на очакваната с нетърпение среща на Централната банка на Япония Стиглиц каза още, че не очаква никакви фойерверки от нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още