IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стимулите на Байдън компенсираха страха от нарастващите доходности

Dow Jones и S&P 500 финишираха на рекордни стойности, технологичният Nasdaq обаче остана на червено

23:08 | 12.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Нарастващите доходности по облигациите се опитаха да ограничат поне отчасти в петък апетита за риск на американските акционери. Индексът на сините чипове Dow Jones и по-широкият S&P 500 финишираха на рекордни стойности, докато технологичният Nasdaq остана на червено.

Бенчмаркът на технологичната борса Nasdaq спадна с 0,1 процента до 13 319 пункта. За разлика от него индексът Dow Jones отново отбеляза рекордно високо ниво с ръст от почти 300 пункта, или 0,9%, до 32 777 пункта. По-широкият S&P 500 добави 0,1% до 3 934 пункта.

Разпродажбата в петък сви седмичния ръст на Nasdaq до 3%. S&P 500 се повиши с 2,6% тази седмица, докато индексът на сините чипове Dow се представи по-добре с 4%-ен ръст. Russell 2000 напредна с 0,6% в петък, увеличавайки печалбите си тази седмица до над 7%.

Общото настроение на фондовите пазари остава добро, подчертава пазарният анализатор Милан Куткович от брокерската къща Axi. Доверието се подхранва от подписването на държавната помощ от американския президент Джо Байдън. Това обаче подхранва и инфлационните страхове, което се отразява в нарастващата доходност на облигациите. В петък десетгодишните T-облигации се върнаха на ниво от 1,614 процента, малко под 13-месечния си връх от миналата седмица. Нарастващата доходност по облигациите оскъпява разходите за финансиране за държавите и компаниите.

„Рискът от повишаване на инфлацията се увеличи значително поради увеличаването на паричното предлагане от стимулите и очакваното търсене, когато икономиката бавно се отвори отново", казва стратегът Джонатан Бел от управителя на активи Stanhope Capital. Всички погледи сега са насочени към срещата на Фед следващата сряда и коментарите на председателя Джером Пауъл, който може да даде допълнителни улики за инфлацията.

Докато покачването на доходността в САЩ не се случи с бързи тласъци и инвеститорите могат да коригират инвестициите си, фондовите пазари също ще се възползват от нарастващите лихвени проценти. Поне така беше в миналото.

Последният устойчив скок на десетгодишните държавни облигации на Министерството на финансите на САЩ беше от средата на 2016 г. до началото на ноември 2018 г., когато тази стойност се удвои повече от два пъти. През този период S&P 500 успя да спечели повече от 30 процента, а Dax постигна увеличение от почти 20 процента.

Подобно развитие имаше от средата на 2012 г. до края на 2013 г., от началото на 2003 г. до началото на 2007 г. и от началото на 1998 г. до края на 1999 г. Във всички тези случаи доходността в САЩ се покачи и повиши цените на акциите в световен мащаб.

Въпреки опасенията около доходността оптимизмът сред инвеститорите все още е силен, след като в четвъртък вечерта американският президент Джо Байдън подписа законопроекта за новия пакет от мерки на стойност 1,9 трилиона долара, предназначени за подпомагане на американците и стимулиране на пострадалата от коронакризата икономика.

Доминираната от демократите Камара на представителите в Конгреса даде окончателното си одобрение за законопроекта в сряда, осигурявайки на президента демократ много важна победа в първите месеци от управлението му. 

Нови данни в петък показаха, че потребителското доверие в САЩ се е увеличило в началото на март, тъй като повече американци бяха ваксинирани, а очакванията за работните места и доходите растат. Предварителната оценка на индекса на потребителските настроения, съставен от Университета в Мичиган, скочи до най-високото ниво от март 2020 г. и надмина очакванията.

„Очаквам много силно възстановяване в краткосрочен план“, казва Дев Кантесария, управляващ партньор в Valley Forge Capital Management. „Мисля, че това ще се случи по-бързо, отколкото повечето хора очакват". 

Понастоящем инвеститорите виждат догонващ потенциал в стандартните акции, цикличните компании и книжа от "Old Economy". 

Акциите на Boeing са на върха на Dow с ръст от 6,8%. Американският производител на самолети спечели поръчка за 24 от своите 737 MAX от инвестиционната фирма 777 Partners. Според запознати скоро може да последва друга голяма поръчка от Southwest Airlines.

Листнатите в САЩ книжа на JD.com се обезцениха с 4,82%. Говори се, че JD.com води преговори за закупуване на част или целия дял в брокерската компания Sinolink Securities на стойност най-малко 1,5 милиарда долара.

Акциите на търговеца на козметика Ulta Beauty поевтиняха с над осем процента. Компанията не оправда прогнозите на анализаторите годишната си прогноза за продажбите, тъй като търсенето на продукти за грим е под натиск поради удължаването на препоръките за работа от дома. Освен това Ulta Beauty посочи президента Дейв Кимбъл за своя нов главен изпълнителен директор.

Доставчикът на видео стрийминг Netflix тества нова функция за ограничаване на споделянето на пароли. Някои потребители ще бъдат помолени да потвърдят, че живеят в едно домакинство като титуляра на акаунта. Компанията за проучване на пазара Magid изчислява, че около една трета от потребителите на Netflix предават своите пароли на други. Акциите се обезцениха с около 0,96%. 

При валутната търговия доларовият индекс отчита ръст от 0,49% до 91,86 пункта, Еврото се търгува при спад в стойността от 0,5%  спрямо щатската валута срещу 1,192 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк сорт Брент се понижава с 0,37% до 69,37 долара за тройунция. Фючърсите върху West Texas Intermediate поевтиняват с 0,3 на сто до 65,82 долара за барел.

Златото от своя страна поевтинява с 1,1% до 1704,10 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още