IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичният сектор подкрепи Wall Street в очакване на отчетите на гигантите

Акциите на банките пък поскъпнаха заради повишената доходност по американските държавни ценни книжа

23:26 | 23.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексите на Wall Street се повишиха слабо в понеделник на фона на ръст в технологичния сектор, докато инвеститорите очакват отчетите на дружествата, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones се понижи с 0,06%, обръщайки посоката си на движение в края на търговията. Технологичният сектор в рамките на широкия показател S&P 500 отчете ръст с 0,18% до рекордно висока стойност, подкрепяйки възходящия тренд на индекса. Технологичният измерител Nasdaq се придвижи във възходяща посока с 0,28%, също подкрепен от технологичния сектор.

Компанията майка на Google Alphabet ще обяви резултатите си след приключването на борсовата сесия, докато Facebook и Amazon ще публикуват отчетите си по-късно през тази седмица. Технологичните компании са сред най-добре представящите се през тази година, поскъпвайки с 15,4% от началото на 2018 г. към края на миналата седмица.

Акциите на Alphabet поскъпнаха с 1,1%, а на Facebook – с 0,6%. Amazon обаче отчете понижение в цената на книжата си с 0,9%.

До момента над 17% от компаниите, включени в индекса S&P 500, са обявили резултатите си за второто тримесечие, като 82% от тях надхвърлят очакванията на анализаторите, сочат данни на FactSet. Wall Street има високи очаквания за този сезон на отчетите, като анализаторите предвиждат годишен растеж от 20%.

„Все още сме в началото на сезона на отчетите за второто тримесечие, но за момента се очертава много добър сезон“, коментира Никълъс Колас, съосновател на компанията DataTrek Research. „Но се случва и нещо странно – анализаторите все още не повишават очакванията си за печалбите през третото тримесечие. В действителност те са малко по-ниски, отколкото в края на юни“, допълва той.

Производителят на играчки Hasbro Inc надмина очакванията на Wall Street за печалби през второто тримесечие, преодолявайки миналогодишния банкрут на Toys’R’Us. Това доведе до ръст на цената на акциите на компанията от 12 на сто.

В същото време Halliburton публикува печалба в съответствие с очакванията, но акциите й поевтиняха с над 8%.

Wall Street е в очакване на данните за БВП за второто тримесечие, които трябва да бъдат обявени в петък. Според предварителната прогноза на Ройтерс ще бъде отчетен растеж от 4,1%.

Междувременно напрежението на търговския фронт не се успокоява. Министрите на финансите и управителите на централните банки на 20-те най-големи икономики в света приключиха срещата си през уикенда, призовавайки за по-голям диалог с цел предотвратяване свиване на растежа вследствие на търговското и геополитическото напрежение.

Разговорите протекоха на фона на ескалиращата риторика по отношение на търговския конфликт между САЩ и Китай, които вече въведоха двустранни мита на стойност 34 млрд. долара. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши в петък дори да наложи мита на целия китайски износ на стойност 500 млрд. долара.

Миналата седмица Тръмп отправи критики към глобалната парична политика и Федералния резерв, пишейки в Twitter, че „Китай, Европейският съюз и други страни манипулират валутите си и поддържат ниски лихвени проценти. Според американския президент това заедно с повишаването на лихвите в САЩ кара страната му да губи конкурентно предимство, когато доларът се засилва.

Акциите на Bank of America и J.P. Morgan Chase поскъпнаха с по над 2%, докато Citigroup, Morgan Stanley и Goldman Sachs регистрираха ръст в цената на книжата си с по над 1%. Банковият сектор беше подкрепен от по-високата доходност по 10-годишните американски държавни ценни книжа, която достигна 2,95%.

Акциите на Fiat Chrysler Automobiles поевтиняха с над 2%, след като главният изпълнителен директор на компанията Серджо Маркионе подаде оставка заради влошено здраве.

Tesla отчете понижение в цената на книжата й с 4% на фона на информацията, че компанията е поискала от някои от своите доставчици да й върнат парични средства, които преди това са били похарчени за части и услуги.

Във вечерните часове еврото поевтиня спрямо долара с 0,24% до 1,1696 долара. Фючърсите върху американския суров петрол понижиха цената си с 0,70% до 67,78 долара за барел, докато при сорта Брент спадът е по-малък – с 0,12%.

Златото се търгуваше по-ниско с 0,50% до 1225 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още