IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla помоли доставчиците си да ѝ върнат част от парите

Очевидно производителят се намира в много тежка финaнcова ситуация

15:32 | 23.07.18 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Американският производител на електрически коли Tesla Inc. е поискал от някои от своите доставчици да му върнат парични средства, които преди това е похарчил за части и услуги. Молбата отразява неотложността на автомобилния производител да поддържа операции по време на критичен производствен период, пише The Wall Street Journal. Информацията се разбира от съобщение, което компанията е изпратила до свой доставчик и в коeто е поискала да ѝ бъде върната значителна сума пари, изплатена през 2016 г. 

Съобщението на автомобилния производител е изпратено от високопоставено лице и описва искането като съществено за бъдещата работа на Tesla, като го характеризира като инвестиция в компанията за дългосрочен растеж между двама играчи. 

Макар че Tesla казва в съобщението, че всички доставчици са били помолени да ѝ помогнат да стане печеливша, не е ясно на колко от тях е поискана отстъпка от договорените разходни суми със задна дата.

От Tesla отказаха да коментират съответното съобщение, но потвърдиха, че търсят намаления на цените от доставчици, които  датират от 2016 г., като някои от доставките не са завършени. От компанията определиха тези искания като стандартна част от преговорите за възлагане на обществени поръчки с цел подобряване на конкурентното предимство, особено с увеличаването на производството на Model 3. 

Изненадващите искания повдигат допълнителни въпроси за кешовата позиция на Tesla, която се е понижила, след опита да увеличи производството на първата си кола, предназначена за масови купувачи – Model 3. След месеци закъснения Tesla постигна дългосрочната си цел да направи 5 000 броя от Model 3 за една седмица, което ако се запази, ще ѝ помогне да генерира пари.

Производителите на автомобили и доставчиците имат сложни взаимоотношения и всеки от тях се бори за най-добрата сделка при огромния ценови натиск. Консултанти по веригата за доставки казват, че понякога е възможно производители да искат намаление на цената от текущ договор, който ще продължи, но според тях е необичайно производителите да искат възстановяване на разходите по изминали работни отношения.

„Това е просто абсурдно и показва, че Tesla е отчаяна в момента. Те се притесняват за своята рентабилност, но не се интересуват от рентабилността на техните доставчици“, споделя Денис Вираг, консултант по производство, който работи в автомобилната индустрия от 40 години.

Нетната загуба на Tesla за първите три месеца на 2018 г. се увеличи до рекордните 784,6 млн. долара. За сравнение, през същия период 2017 г. загубата възлиза на 397,2 млн. долара. В преследване на своите производствени цели обаче Tesla е използвала значителна част от свободния си паричен ресурс. В резултат на това само в рамките на първите три месеца на 2018 г. парите по сметките на компанията са се свили от 3,4 млрд. долара до 2,7 млрд. долара.

От компанията ще трябват да изплатят 230 млн. долара конвертируема облигация през ноември, ако нейните акции не достигнат конверсионна цена от 560,64 долара. Акциите ѝ приключиха сесията в петък на цена от 313,58 долара, след като поевтиняха с 4,5% през последните 12 месеца.

Като част от опитите на Tesla да стане печеливша главният изпълнителен директор Илoн Мъск намали работната сила на компанията с 9%.

През август той  каза пред анализаторите, че Tesla е успяла да договори по-дълги срокове за плащане - до около 60 дни, за части от Model  3, което описа като "нирвана". Това ще позволи на производителя на автомобили да направи колата, да получи пари за нея и едва тогава да бъде поискана сметката от доставчиците. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

10
rate up comment 9 rate down comment 10
0pk
преди 5 години
Много скоро, освен ако не пратиш някой лев да си закрепи положението човека :D Ти сега кажи, имаш ли него акцийки или никой не ти дава въпреки огромното ти желание?Разкажи и за фактите, какви са. Кога ще дойде тоз момент, когат човекът ще докара поне един от проектите си до успех? Като изключим огнехвъргачките. Нито ракетите са му рентабилни, нито колите, даже за керемидите напоследък не се чува да са взривили пазара. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 7
lyusien
преди 5 години
do 11I koga she doide tozi moment umniko
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 5
0pk
преди 5 години
Ами фактите не са ли, че все се обещава а не се получава? Аз за акциите им, ще дойде момент, когато те ще си ги оценяват на финтильони, ама никой няма да им ги иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 8
lyusien
преди 5 години
Do 8 i 9 Sashto li varvam samo na faktite a ne na *** koito pishat tapi komentari Dano sapomnat samo tova s malkite si mosacheta VASHNI SA FAKTITE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 5 години
"гръмогласно кряскат колко велика компания била тИслата " ... ами велика е :))) . дали ще фалира като компания ? напълно възможно , няма застраховани . второто не променя първото :))) . https://blog.usejournal.com/top-10-rules-of-success-by-elon-musk-f74e5a105a9
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 21
lyusien
преди 5 години
До 1 Император Защо лъжеш човече Акциите на Тесла в момента и днес са 304 долара за акция Толкова *** изказвания че Тесла се нуждае от дарения скоро не съм чувал Още до края на август акциите на тази компания ще достигнат 350 долара до края на годината 400 а през2022 1000долара за акция Напъни си мозъка и запомни прогнозата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 10
0pk
преди 5 години
Ко стаа с хенри форд на 21 век? Ударете му едно рамо бе инвестори, стига само сте го хвалили, колко е велик. Организирайте събиране на дарения в помощ на Тесла, ще пратим по някой СМС :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 6
ratten
преди 5 години
тия да не са взели тръмплинката за консултант!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 4
mrynmryn
преди 5 години
Очакваше се, не можеш да работиш на загуба до безкрай. Това не е държава, а публична компания, в един момент ще "настъпиш мотиката". Да не говорим, че куп други компани започнаха собствено производство в тая насока и за разлика от Тесла, те имат приходи. Може би ако остави колите настрана и се фокусират само над батерии в различните им варианти, биха били по-успешни, макар че ще загубят бая
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 42 rate down comment 7
Vatman
преди 5 години
Ми пращай коли в космоса за реклама пред марсианците и венерианците и после чакай да ти ги купят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още