Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Технологичните акции в САЩ изтриха 1,6 трлн. долара за седмица

Пазарната капитализация намалява на фона на ръста на доходността по американските държавни ценни книжа

Технологичните акции в САЩ изтриха 1,6 трлн. долара за седмица

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Индексът на Nasdaq 100 изпрати трета поредна седмица на спадове, която изтри 1,6 трлн. долара пазарна капитализация от технологичните акции на фона на ръста на доходността по американските държавни ценни книжа, съобщава Bloomberg.

Понижението се облекчи до известна степен в петък, когато бенчмаркът, в унисон с широкия измерител S&P 500, нарасна с 1,6%. Въпреки това измерителят завърши седмицата със спад от 1,9%, което е и най-дългата му серия на понижения от септември.

„Високите лихвени проценти правят оценките по-трудни за технологичните акции, но това е ОК, тъй като оценките така или иначе станаха прекомерни“, коментира Мат Майли, главен стратег на Miller, Tabak + Co. „Тази корекция ще обере част от каймака от оценките. Беше време. Те не могат да растат вечно“, допълва той.

Но въпреки последните разпродажби оценките на технологичните акции все още са над средните стойности. Съотношението цена-печалба за Nasdaq 100 е около 27 пъти – много над петгодишната средна стойност от около 21. В пика си през 2020 г. съотношението бе 30 пъти.

За Ранди Фредерик, вицепрезидент на звеното за търговия и деривати на Charles Schwab, макар прогнозите за поскъпването на технологичните акции да е до голяма степен непроменен, поевтиняването се очакваше.

„Технологиите на практика бяха водещият сектор от десетилетие“, казва той. „Без съмнение секторът изглежда надут и има най-много място да издиша, особено сега, когато хората се притесняват за инфлацията“, допълва той.

Според главния стратег за ценни книжа и деривати на BTIG Джулиън Емануел стойността ще води растежа през 2021 г. и  Nasdaq 100 ще се представя в синхрон или малко ще изостава от пазара.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
2
 
4
evlogi до: kane
преди 1 месец
Ееее.Не щеш да кажеш мамка му.Не е хуабво така ,да криеш от другарчетата.
2
 
0
 
3
kane до: evlogi
преди 1 месец
Няма профилна снимка
МНого неща не са наред за тези които могат да четат м/у редовете и имат пазарнипт опит.
0
 
2
 
2
evlogi до: kane
преди 1 месец
Коя по-точно?Мен ми изглежда наред.
5
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Абсолютно подвеждаща информация има в тази статия.

Още от САЩ
Щатските борси продължиха рекордния устрем