IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones прибави 570 пункта след рязък обрат в петъчната сесия

S&P 500 и Nasdaq също се озоваха на зелена територия

23:56 | 05.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси се възстановиха от големи разпродажби в петък, след като резкият скок на доходността по държавните облигации се успокои, а по-силните от очакванията данни за работните места засилиха оптимизма за по-бързо възстановяване на икономиката, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 572,16 пункта към стойността си и достигна ниво от 31 496,30 пункта, след като по-рано през сесията изгуби 150 пункта. Широкият измерител S&P 500 приключи луда сесия с ръст от 2% на равнище от 3841,94 пункта, след като по-рано отписа 1%. Технологичният показател Nasdaq Composite напредна с 1,6% и приключи седмицата на ниво от 12 920,15 пункта. Книжата на Apple поскъпнаха с 3,1%, а цената на акциите на Microsoft нарасна с 2,2%.

Основните щатски индекси отскочиха от дъното си, след като доходността по държавните облигации отстъпиха от върховете си за сесията. Доходността по 10-годишните облигации е на ниво от 1,57%, след като премина прага от 1,6% и достигна връхна точка за 2021 г. след данните за ускоряване на ръста на работните места. Доходността по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до 2,294%.

Министерството на труда съобщи, че работните места извън селското стопанство са скочили с 379 хил. за месец през февруари, а безработицата е намаляла до 6,2%.

Компании, които биха се възползвали от бързо възстановяване на икономиката, постигнаха ръст след данните за работните места. Енергийният сектор в S&P 500 прибави 3,9% към стойността си и записа най-добрия си ден от ноември. Книжата на Occidental Petroleum поскъпнаха с 4,5%, тези на Devon Energy са нагоре с 8,4%. Финансовият сектор и суровините нараснаха с по над 2%.

„Днешният доклад за работните места потвърди, че икономиката е напът към по-широко повторно отваряне“, коментира Грегъри Фаранело от компанията AmeriVet Securities. „Бързата разпродажба на 10-годишни американски държавни ценни книжа след днешните данни за заетостта беше посрещната с добро купуване около нивото от 1,60%, давайки подкрепа на фондовите и кредитните пазари през деня“, допълва той.

Но ръстът на доходността засили страховете, че ориентираните към растежа технологични компании, които подкрепяха ралито на пазара миналата година, може да изпитат затруднения да отговорят на очакванията, ако лихвите по кредитите скочат. Книжата на Tesla поевтиняха с над 4%, с което загубата й за седмицата достигна 12%. Цената на акциите на победители в пандемията като Peloton и Zoom Video отписа съответно 19% и 14% от стойността си тази седмица.

Въпреки петъчния ръст Nasdaq записа спад от над 2% тази седмица, а за кратко технологичният показател излезе на отрицателна територия за годината. S&P 500 прибави 0,8% към стойността си тази седмица, прекъсвайки двуседмичната си губеща серия. Dow се представи най-добре със седмичен ръст от 1,8%.

Днешната търговия е факт след разпродажби в четвъртък заради коментари на управителя на Федералния резерв Джером Пауъл за растящата доходност по държавните ценни книжа. Гуверньорът посочи, че скорошното увеличение е привлякло вниманието му, но той не сигнализира как централната банка ще реагира. Някои инвеститори очакваха Пауъл да даде знак за готовността на Фед да коригира програмата си за покупки.

Отварянето на икономиката може да „създаде известен тласък нагоре върху цените“, каза Пауъл по време на уебинар на Wall Street Journal.

„Наблюдаваме широк спектър от финансови условия и смятаме, че сме далеч от целите си“, каза той, добавяйки: „Бих бил обезпокоен от липсата на ред на пазарите или от постоянно затягане на финансовите условия, което застрашава постигането на целите ни“.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повиши с 0,33% до 91,94 пункта. Еврото поевтиня с 0,40% до 1,192 долара, а паундът е надолу с 0,37% до 1,384 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпнаха с 0,36% до 108,36 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола скочи с около 3% и достигна най-високото си ниво от над една година след силните данни за работните места в САЩ и решението на ОПЕК и съюзниците й да не повишават добива през април.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпна с 2,62 долара до 69,36 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI прибавиха 2,26 долара към стойността си до 66,09 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поевтиняха с 0,4% до 1693,10 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още