Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Три причини "Северен поток 2" да не заработи преди края на 2021 г.

Морската част на газопровода е готова, но още не е ясно какво се случва със съоръженията на сушата и със сертификатите

Три причини "Северен поток 2" да не заработи преди края на 2021 г.

Снимка: Bloomberg LP

Преди броени дни бяха споени последните две тръби от морската част на "Северен поток 2" - на границата между Дания и Германия. Така трасето с дължина от 1200 километра по дъното на Балтийско море е готово, но ще минат месеци преди съоръжението да бъде въведено в търговска експлоатация.

Проектът успя да преодолее редица политически трудности и дори говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира преди дни, че проектът "просто не може да бъде спрян". Но има поне три причини, които да не позволят руския природен газ да потече преди края на годината, пише европейското издание Politico.

Още по темата

Една от тях е довършителните технически дейности. Водната част на трасето е положена, но все още не е ясно какво се случва със съоръженията на сушата в Германия и в Русия. Освен това е нужно тръбите да бъдат почистени и проверени за течове и други потенциални проблеми. В зависимост от използваните технологии това може да отнеме около три месеца.

Все пак първата тръба по проекта беше завършена още в началото на лятото и вероятно необходимите действия са предприети и може да се очаква те да приключат всеки момент, тоест действително първите потоци газ могат да потекат действително след броени дни.

Експерти обаче отхвърлят тази възможност. Един от изпълнителите на подобни дейности, които бяха наети от Nord Stream 2 AG - Baker Hughes, отказа да се обвърже с проекта поради опасност от санкции от страна на САЩ. Същото направи и друга подобна компания - Bilfinger.

Така, че компанията действително съобщи, че работата е започнала по първата тръба, но не е ясно кой я извършва. Компанията, която извършва дейностите, трябва да издадат технически сертификат на проекта и само тогава експлоатацията може да започне.

"Северен поток 2" се нуждае и от сертификат за безопасност, който да удостовери, че газопроводът може да функционира без проблем. Проектната компания беше наела за целта норвежката DNV GL, която също преустанови работата си по газопровода под заплахата от американски санкции. Все пак сертифициращата компания съобщи, че би се върнала, ако с това свое действие не нарушава законите.

Засега Nord Stream 2 AG не съобщава коя сертифицираща компания ще използва.

И на края - германските власти трябва да дадат разрешението за работа на газопровода. В понеделник ресорната агенция съобщи, че на 8 септември са получени всички документи по проекта и започва работата по издаване на разрешителното за експлоатацията. От съобщението става ясно, че това ще отнеме около четири месеца.

На фона на тези пречки е много малко вероятно Германия да получи първите доставки газ по "Северен поток 2" преди началото на зимните месеци.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

0
 
1
 
10
преди 1 месец
иддиотите и преписвачите у тоя *** сайт що клетви му сложиха на тоя Паток от ден първи и пак греда em виждат и пак кълнат ... Деляна хои напраи ти тръбите там 8 цол са мое са ти по мерка в до гърлото ... :))
0
 
1
 
9
doba до: khao
преди 1 месец
Значи 'я запръска... я не запръска :):)' ама си направил изолация и разчиташ на парното. Колкото до климата - нищо не се знае. Скоро в Тексас ги удари такъв студ, който не е имало дълго време. В БГ -20 беше последно преди няколко години, а -30 беше преди 8 или 9.
1
 
1
 
8
khao до: doba
преди 1 месец
Няма профилна снимка
надали... имам яката изолация, миналата година парното беше на 1 и беше адската жега и то заради жената... все им е студено на тия змиий :):) ... даже от 2 години не слагам зимни гуми, никакъв проблем нямах в града ... и сигурно са изгнии в гаража ... ако ми стане студено, ще ги изгоря тях! :) но надали.... а като бях дете... минимум 3 седмици беше -20, - 30 ... но нееее, няма глобално затопляне, илюзия е ! Едно време правихме снежни човеци като Боримечката на квадрат, сега децата са късметлии ако може да направят един с размерите на путин!
3
 
3
 
7
doba до: khao
преди 1 месец
Khao, с това мислене ще се стои на студено. Рано или късно...
2
 
2
 
6
doba до: zelka007
преди 1 месец
Зелков, ами купувай от него. Всяка нова възможност увеличава конкуренцията, а оттам и възможностите. @КОЙто иска - по Ямал, който иска - по СП1-2, друг - от Турски/Балкански поток/хъб. @КОЙто пък държи - да транзитира през Украйна. Пазарна икономика.

Още от САЩ
Инвеститорите се надяват на добри корпоративни данни