IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп е разрешил на персонала на Белия дом да сътрудничи на Робърт Мълър

Aдвокатът на Белия дом Дон Макган е бил разпитван поне три пъти за общо 30 часа, твърди New York Times

11:04 | 19.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е разрешил на адвоката на Белия дом Дон Макган и на други членове на персонала на президентството да "сътрудничат изцяло" на разследването относно подозренията за съглашателство между неговата предизборна кампания и Русия, предаде AFP, цитирана от БТА.

"Позволих на адвоката на Белия дом Дон Макган и на всички други членове на персонала на Белия дом да сътрудничат изцяло на специалния прокурор", написа в Twitter Тръмп, визирайки прокурора Робърт Мълър.

„Освен това предадохме незабавно над един милион страници документи. Това е най-прозрачното нещо в историята. Няма съглашателство, няма възпрепятстване. Лов на вещици", написа Тръмп. 

Според New York Times Макган е бил разпитван поне три пъти за общо 30 часа. Той бил предоставил документи, свързани с това дали Тръмп е възпрепятствал правосъдието.

 

Припомняме, че през миналата седмица Тръмп призна, че неговият син Доналд Тръмп-младши се е срещал с руснаци през 2016 г. в Trump Tower, за да получи информация за опонента на своя баща от Демократическата партия на президентските избори Хилари Клинтън. Според държавния глава действията на неговия син са „напълно законни“ и нещо, което „се прави постоянно в политиката“.

 

Специалният прокурор Робърт Мълър води разследване за това дали членове на предизборния щаб на Тръмп са действали съвместно с Русия, за да наклонят везните в полза на президента – нещо, което руският държавен глава Владимир Путин неведнъж е отричал.

Едната част на разследването е съсредоточена върху срещата от 9 юни 2016 г. в Trump Tower в Ню Йорк между Доналд Тръмп-младши, други членове на предизборната капания и група руснаци. Ако Мълър установи, че членове на кампанията на Тръмп са работили съвместно с руснаци в нарушение на американското законодателство би могло да бъдат повдигнати обвинения за конспирация.

Американското разузнаване заключи миналата година, че Русия се е намесила в американските президентски избори от 2016 г. посредством хакване на компютри на Демократическата партия и разпространяване на фалшива информация в социалните мрежи. В същото време според представители на разузнаването Москва се цели и в предстоящите избори през ноември, които ще определят дали Републиканската партия ще запази контрола си върху двете камари на Конгреса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още