IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп и Круз си поделиха победите в четири щата в "супер събота"

В Луизиана и Кентъки победи милиардерът, а Канзас и Мейн подкрепиха сенатора от Тексас

10:41 | 06.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Доналд Тръмп и Тед Круз. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп и Тед Круз. Снимка: архив Ройтерс

Доналд Тръмп спечели първичните избори на Републиканската партия в щатите Луизиана и Кентъки по време на вота в "супер събота". Фаворитът за републиканската номинация за изборите през ноември обаче не успя да спечели вота в Канзас и Мейн, които застанаха на страната на неговия основен конкурент - сенатора от Тексас Тед Круз.

Особено тежко бе поражението за Тръмп в Канзас, където той остана едва трети. Сенаторът от Тексас Тед Круз спечели доверието на 40 на сто от присъствалите 2659 души на щатската партийна конференция, следван от Марко Рубио с 30% и Доналд Тръмп с 15%.

Според анализаторите резултатите от вота в "супер събота" показват, че Круз е единственият, който има шанс да спре Доналд Тръмп по пътя към републиканската номинация.

В Демократическата партия фаворитът Хилари Клинтън спечели изборите в щата Луизиана, но други 2 щата – Канзас и Небраска, предпочетоха съперника й Бърни Сандърс .

По изчисления на АП Хилари Клинтън вече разполага с гласовете на поне 1114 делегати за предстоящата национална конференция на Демократическата партия, а Сандърс - с 496. За присъждане на номинацията се нужни 2383 делегатски гласа.

Повече политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още