IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четири поуки от Супер вторника в САЩ

Тръмп може да бъде спрян само на теория, Клинтън ще е кандидатът на демократите

19:38 | 02.03.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Доналд Тръмп и Хилари Клинтън са фаворити при първичните избори на републиканците и демократите след вчерашните гласувания в десетина щата (т. нар Супер вторник). Пред тях обаче остават редица препятствия по пътя към достигането на абсолютното мнозинство от делегатите, което е нужно за получаване на партийната номинация за президентските избори.

Може ли Тръмп наистина да обедини зад себе си републиканците? Защо демократическият социалист Бърни Сандерс не се отказва, въпреки че почти няма шансове за успех? Ето и отговорите на тези и други важни въпроси от изборния ден, подготвени от германската N-TV. 

Тръмп може да бъде спрян само на теория

На теория съперниците на Доналд Тръмп може да предотвратят той да стане обща кандидатура на републиканците. На 15 март ще има предварителни избори в още пет големи щата – Флорида, Илинойс, Мисури, Северна Каролина и Охайо. При повечето от тези избори победителят получава всички делегирани, а не само част от тях, както при Супер вторника. Още при преброяването на гласовете вчера една консервативна лобистка група заяви, че ще похарчи 1,75 млн. долара, за да предотврати победа на Тръмп.

Но е много трудно да се обърне тенденцията. Вчера предприемачът доказа категорично, че успехът му не е свързан само с определени региони и вътрешнопартийна идеология. Той триумфира в много консервативни щати на Юг, но и в умерения Север, като Масачузетс.

Огромен плюс за нещо е също, че реален шанс да бъде победен съществува само ако даден кандидат успее да обедини зад себе си всички опоненти на Тръмп. Но и сред опонентите му положението след този Супер вторник не е оптимистично. Бен Карсън, неврохирург в пенсия, вече не играе никаква роля, но все още не се е отказал. Джон Касиш не се отказва, защото се надява на родния си щат Охайо, където има избори след две седмици. Тед Круз и Марко Рубио също няма да се откажат също със сигурност.

Круз продължава да се бори

По ирония на съдбата, Тед Круз, който не разполага с много приятели в Републиканската партия, се обяви за „убиец на Тръмп“. Той цитира Франклин Д. Рузвелт и Джон Ф. Кенеди - двама демократични президенти, и очевидно иска да покаже, че той е овладял двупартийния президентски режим. Но това не е много вероятно.

Въпреки това сред републиканците може би погнусата е по-силна срещу Тръмп, отколкото срещу Круз. Той има още един аргумент на своя страна: „Нашата кампания е единствената, която победи Тръмп и може да победи Тръмп", каза той. На това другите опоненти на Тръмп няма какво да отвърнат.

Рубио губи позиции

Най-голямата надежда на републиканската върхушка се представи разочароващо вчера. Сенаторът от Флорида Марко Рубио завърши в повечето първични избори втори или трети. Въпреки обявената за него подкрепа на десетки републикански личности и представители на изборни длъжности от 1 февруари досега той е спечелил само в Минесота. Тактиката му да влезе в тона на Доналд Тръмп и да му отвръща със съмнителни намеци и подхвърляния, се оказа много неефективна.

Марко Рубио обещава да продължи в състезанието и се стреми към победа във Флорида на 15 март, но аргументът, че той единствен може да обедини партията, губи сила с всеки изминал ден.

Хилари Клинтън ще е кандидатът на демократите 

Хилари Клинтън до момента е спечелила общо 11 от досегашните 16 първични избори и води с голяма преднина в надпреварата за делегати. За разлика от републиканците при демократите делегатите се разпределят строго пропорционално, което забавя графика до постигане на окончателна победа. Динамиката обаче е на нейна страна.

Над 80 процента от чернокожите гласоподаватели са гласували за Хилари Клинтън в южните щати според екзит половете. В Тексас две трети от испаноезичните демократи са гласували за нея.

Тя е получила също така голяма част от гласовете на жените, които по правило съставляват над половината от демократическия електорат.

Още по темата можете да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 23
kane
преди 8 години
Социалиста Сандърс ще е следващия президент, ако хамериканците прогледна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още