IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп нарече преброяването в Пенсилвания „опасно“, Мелания му противоречи

Ако кандидат на демократите се държеше като Тръмп, нямаше да го подкрепя, заяви Обама

15:10 | 03.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/ETIENNE LAURENT</em></p>

Снимка: EPA/ETIENNE LAURENT

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува решението на съда за преброяването на бюлетините в Пенсилвания. Отчитането на бюлетините, които пристигат след действителния изборен ден, е "много опасно и имам предвид опасно, физически опасно", каза Тръмп по време на последния си предизборен митинг в Авока. Изборните дати не могат да бъдат удължавани, аргументира се той.

Върховният съд на Пенсилвания реши, че гласове ще бъдат преброявани и зачитани, ако бюлетините по пощата бъдат получени до три дни след изборите, стига да няма доказателства, че книжата са изпратени след затваряне на избирателните секции. Върховният съд реши, за раздразнение на Тръмп, да не блокира решението. В САЩ днес се провеждат изборите за нов президент. Бюлетини, получени до 6 ноември, ще бъдат преброявани, а Тръмп обяви, че ще предприеме действия с адвокатите си.

Решението е "много опасно" и ще доведе до "неистови и неконтролирани измами", написа в Twitter Тръмп. "Това ще доведе до насилие по улиците. Трябва да се направи нещо", добави той.

Twitter реагира незабавно: uомпанията постави предупреждение до туита и ограничи възможността за по-нататъшното му разпространение.

Съпругата на Тръмп Мелания Тръмп обаче очевидно гледа на нещата по различен начин. Тя и президентът Тръмп имат доверие в съдиите и правната система на САЩ, каза първата дама по време на предизборна кампания в Хънтърсвил, Северна Каролина. Освен това тя подчерта, че има доверие и на лекарите, медицинските сестри и учените, които работят в разгара на пандемията на коронавируса. По този начин тя се разграничи от съпруга си, който намекна в понеделник, че след изборите може да уволни водещия експерт по инфекциозните болести и ръководител на оперативната група за коронавирус в Белия дом Антъни Фаучи. Тръмп многократно досега е игнорирал съветите му.

Междувременно бившият президент на САЩ Барак Обама разкритикува Тръмп за това, че поставя под въпрос от сега резултатите от изборите. Неговият наследник предполага, ”че може да претендира за победата за себе си, преди утре да бъдат преброени всички гласове", каза Обама в понеделник вечерта на митинг в Маями, където агитираше за бившия си вицепрезидент. "Това е нещо, което прави всеки второкласен диктатор. Ако вярвате в демокрацията, искате всеки глас да бъде отчетен", добави Обама. Ако един демократ се държи като Тръмп, то Обама обама заяви, че няма да го подкрепи в никакъв случай. 

Гражданите на САЩ са призовани във вторник да гласуват за президент, за 435-те членове на Камарата на представителите и около една трета от 100-те места в Сената. В много щати има и местен вот. Първите резултати не се очакват преди сряда сутринта, българско време. Тръмп се кандидатира за втори и по конституция последен мандат, а бившият вицепрезидент Джо Байдън иска да го замени.

Още преди изборния ден почти 100 млн. американски граждани са гласували с писмо или в предварително отворени избирателни секции, отчита Elections Project. Това съответства на около 70 процента от гласовете, подадени на президентските избори през 2016 г.

Президентът на САЩ не е пряко избираем. Победителят в изборите в даден щат печели гласовете на електорите там. След това те избират президента през декември. За да спечели изборите, кандидатът се нуждае от най-малко 270 гласа. Например оспорваната Пенсилвания има 20 представители в Избирателната колегия. Резултатите от Флорида също се очакват с нетърпение, където са заложени 29 гласа, а анкетите показват много близък резултат. Като цяло има около дузина щати, в които в крайна сметка трябва да се решат изборите. Най-слабо населеният щат – Уайоминг, със своите 568 000 души има едва трима електори в колегията.

Тази непряка система на избори е заложена в конституцията на САЩ преди повече от 200 години, тъй като основателите на нацията са искали "по-старшите" да проверяват начина, по който е гласувало населението. Затова тази система невинаги е отразявала вота на избирателите.

Във всички щати с изключение на Мейн и Небраска кандидатът, спечелил обикновено мнозинство, печели и всички електори. Тези щати използват пропорционална система, при която щатът се разделя на окръзи. Победителят във всеки избирателен окръг получава по един електор, а победителят на щатско равнище получава два гласа в Избирателната колегия. Така например през 2008 г. Небраска за пръв път раздели електорите си – републиканецът Джон Маккейн получи три гласа в колегията, а демократът Обама – един.

При изключително невероятния случай, когато гласовете в Избирателната колегия се разделят по равно – 269 на 269, Камарата на представителите в Конгреса избира следващия президент, а Сенатът – вицепрезидента. Това се е случвало единствено през 1800 г., когато Камарата е избрала Томас Джеферсън за следващ президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още