IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп повиши митата върху повечето вносни стоки от Китай

Вчера Пекин съобщи, че въвежда нови мита върху американски стоки на стойност 75 млрд. долара

10:17 | 24.08.19 г. 1
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп ще повиши митата върху повечето вносни стоки от Китай в отговор на поредната ескалация на търговската война между двете най-големи икономики в света, съобщава CNBC.

Белият дом ще увеличи съществуващите мита върху китайски продукти на стойност 250 млрд. долара от 25% на 30% от 1 октомври, съобщи американският президент в Twitter. Налозите върху други китайски стоки на стойност 300 млрд. долара, които трябва да влязат в сила от 1 септември, ще са в размер на 15% вместо обявените преди това 10%, допълни Тръмп.

В поредица от туити американският президент заяви, че ще увеличи натиска върху Пекин в рамките на дългосрочната си цел да принуди Китай да промени несправедливите според него търговски практики. Тръмп се стреми към обхватно търговско споразумение с Пекин, въпреки че митата заплашват растежа на световната икономика.

„За съжаление миналата администрация позволи на Китай да дръпне толкова напред в честната и балансирана търговия, че той се превръща в голямо бреме за американския данъкоплатец. Като президент вече не мога да позволя това!“, написа Тръмп.

В публикувано в петък комюнике, в което обяви митата, Службата на търговския представител на САЩ определи планираните от Пекин налози върху американски стоки като „неоправдани“. Тя допълни, че ще публикува във Федералния регистър „възможно най-скоро всички допълнителни подробности“ за новите мита, обявени от Тръмп.

Туитите на американския президент за Китай вчера доведоха до спад с над 2% на основните американски борсови индекси. Търговската война ескалира отново по-рано пред деня, след като Китай обяви нови мита върху американски стоки на стойност 75 млрд. долара в отговор на американските мита върху китайски продукти за 300 млрд. долара.

След това Тръмп написа в Twitter, че американските компании „получават нареждане незабавно да започнат да търсят алтернатива на Китай, включително чрез връщане на компаниите ви у дома и производството на продуктите ви в САЩ“. Засега той не е уточнил каква власт може да използва, за да накара компаниите да напуснат Китай.

Американски бизнес групи критикуваха изявлението на президента, като заявиха, че то постави в опасност операциите им. В комюнике в петък старши вицепрезидентът по държавните въпроси в Националната федерация за търговия на дребно Дейвид Френч заяви: „Невъзможно е компаниите да планират бъдещето в такава среда“.

„Подходът на администрацията явно не работи и отговорът не е повече данъци върху американските компании и потребители. Докъде ще стигне всичко това?“, запита Френч.

Някои критици се питат дали е реалистично да се прекъснат отношенията с Китай, който изпраща повече стоки в САЩ от която и да е друга страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
Sokratus
преди 4 години
Дедо Дони в акция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още