IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп призна, че пие неодобрено лекарство като превенция срещу Covid-19

Освен срещу малария, хидроксихлорохинът е одобрен в САЩ и за лечение на автоимунните заболявания лупус и артрит

14:47 | 19.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ЕРА</em></p>

Снимка: ЕРА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп твърди, че приема лекарство срещу малария като профилактика срещу Covid-19. Той приемал хидроксихлорохин от около седмица и половина, заяви Тръмп в Белия дом в понеделник. Чул е „много добри неща" за отдавна одобрения препарат срещу малария, каза Тръмп.

Вечерта Белият дом публикува писмо от личния лекар на Тръмп Шон Конли, според което Тръмп и той били заключили след многобройни дискусии, че потенциалните ползи от лечението с хидроксихлорохин надвишават свързаните с лекарството рискове. Засега обаче няма надеждни научни доказателства за ефективността на лекарството във връзка с коронавируса.

Тръмп многократно промотираше хидроксихлорохина през март и април като терапия за болестта Covid-19, причинена от новия коронавирус. Лекарството било „дар от Бога“ и можело да бъде един от най-големите пробиви в историята на медицината, ентусиазира се той.

В края на април обаче Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) предупреди за предполагаемото лекарство - чудо: Няма надеждни доказателства за ефективност срещу Covid-19, но лекарството увеличава риска от животозастрашаващи сърдечни аритмии. Преди това друго проучване установи по-висока смъртност при пациенти, когато приемат лекарството в комбинация с антибиотик.

На допълнителен журналистически въпрос за научни доказателства за ползите от подобна профилактика Тръмп твърди, че е получил много обаждания и много лекари и медицински сестри го приемали като предпазна мярка. Не стана ясно ясно дали Тръмп използва лекарството за предотвратяване на инфекцията с новия вирус, или защото се надява симптомите на Covid да са по-леки вследствие на приемането му.

Тръмп каза, че е координирал приема на лекарството с лекаря на Белия дом. Той също така приемал цинк, за да повиши имунната си система. 73-годишният президент подчерта, че се тества за вируса на всеки няколко дни и тестът винаги досега е бил отрицателен.

В началото на май в Белия дом имаше две потвърдени инфекции, включително на говорител на вицепрезидента Майк Пенс.На фона на всичко това личният лекар на Тръмп поясни в понеделник: „че президентът е в много добро здраве и остана без симптоми".

Освен срещу малария, хидроксихлорохинът е одобрен в САЩ и за лечение на автоимунните заболявания лупус и артрит. В момента няколко проучвания изследват потенциална полза от лекарството във връзка с Covid-19.

Американският национален здравен институт обяви в четвъртък, че се провежда клинично изпитване на около 2000 лица, за да се определи дали приемането на хидроксихлорохин заедно с антибиотика азитромицин в ранните етапи на болестта Covid 19 може да доведе до намаляване на нуждата от хоспитализация и последваща смърт.

За момента няма разработена ваксина срещу коронавируса Sars-CoV-2 и няма доказано ефективно лечение за Covid-19. Лекарството Remdesivir, първоначално разработено за лечение на Ебола, поне в известна степен намалява средната продължителност на заболяването. Ето защо лекарството получи временен лиценз за лечение на Covid-19 в някои болници в Съединените щати.

Изявленията на президента по отношение на медицинските теми имат тежест - дори той да подчертава, че не е лекар. След като той продължи да промотира хлорохина, например, броят на рецептите за него в Съединените щати нарасна 46 пъти въпреки предупрежденията на експерти, става ясно от анализ на New York Times от края на април. Друго проучване установи, че търсенето с Google за възможности за купуване на медикамента се увеличава стремглаво.

В края на март FDA също предупреди, че хората бъркат хидроксихлорохин с хлорохин фосфат, който се използва за аквариумни риби. FDA заяви, че поне един човек е починал след приема на предполагаемото лекарство за Covid.

„Внимание: следването на съветите на Доналд Тръмп е опасно за здравето", написа демократът сенатор Крис Ван Холен в Twitter. „Това е същият шарлатан, който предложи инжектиране на дезинфектанти“.

Всъщност Тръмп създаде смут в цялата страна с предположението си дали директното инжектиране на белина или дезинфектант в тялото ще бъде добра коронавирусна терапия. От лекарите зависи да проверят това, каза той, „но ми звучи интересно“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още