IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна потопява щатските индекси в началото на седмицата*

Сред инвеститорите има опасения, че инфлационният шок се превръща в стагфлационен

18:17 | 07.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Водещите американски борсови индекси отбелязват спадове в понеделник, докато инвеститорите продължават да следят развитието на събитията в Украйна и бързо покачващите се цени на суровия петрол, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтрива 1,2% от стойността си, или 404,71 пункта, до 33 210,09 пункта.

Широкият барометър S&P 500 се понижава с 1,39%, или 60,11 пункта, до 4268,76 пункта, с което навлиза още по-навътре в територията на корекцията.

Технологичният показател Nasdaq Composite отбелязва спад от 1,74%, или 231,03 пункта, до ниво от 13 082,41 пункта.

Ценовият възход на петрола продължава и в понеделник, когато цената на суровината достигна най-високото си ниво от юли 2008 г. насам. Американският сорт West Texas Intermediate поскъпва с над 2%, или 2,78 долара, до 118,46 долара за барел, докато цената на световния бенчмарк Брент се увеличава с 4,11%, или 4,85 долара за барел, достигайки 122,96 долара за барел.

Заедно с петрола енергийните акции също отбелязват ръстове. Ценните книжа на Baker Hughes добавят 7,18% към капитализацията си, тези на Valero Energy – 0,012%, а акциите на ConocoPhillips поскъпват с 2,93%. Книжата на Exxon Mobil добавят 2,85% към стойностт си.

„Капиталовият пазар се бори с големия шок на доставките на суровини, особено с цените на петрола, и има опасения, че това може да се превръща в стагфлационен шок вместо просто инфлационен шок“, пише главният икономист за САЩ в Oxford Economics Кейти Бостянчич. „Пазарите ще внимават за промените в цените на петрола и за възможността от ембарго върху руския петрол“, допълни експертът.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен посочи, че САЩ и Европа „активно“ обсъждат въвеждането на забрана върху вноса на руски петрол и природен газ в отговор на атаката на Москва срещу Украйна.

Въпреки че инвеститорите избягват купуването на рискови активи, доходността на 10-годишните американски държавни ценни книжа нараства до 1,75% в понеделник.

Цената на златото продължава да се покачва, като нараства със 17,7 долара до ниво от 1984,3 долара за тройунция. По-рано през деня в понеделник жълтият метал надмина ценово равнище от 2000 долара за тройунция.

Сред най-големите губещи са акциите на банките. Ценните книжа на Citigroup поевтиняват с 2,22%, а тези на Bancorp – с 1,59%.

Данните за пазара на труда в САЩ не успяха да размият опасенията сред играчите на пазара. В петък стана ясно, че темпът на растеж на броя новооткрити работни места в САЩ се е ускорил през февруари, достигайки седеммесечен връх. Така пазарът на труда в страната се е доближил до предпандемичните си нива.

Броят на новооткритите работни места, извън селскостопанския сектор, се е увеличил с 678 хил. през февруари, докато безработицата е била на ниво от 3,8%.

Миналата седмица индексите Dow и S&P 500 се понижиха с по около 1,3%. Бенчмаркът Dow отбеляза четвърта поредна седмица на спадове, докато барометърът S&P 500 затвори петъчната търговска сесия на територията на корекция, със спад от над 10% от рекордното си равнище. Технологичният показател Nasdaq Composite изтри около 2,8% от стойността си и също е на територията на техническа корекция.

Тази седмица предстои публикуването на редица важни икономически данни за САЩ, включително тези за покачването на потребителските цени през февруари. Очакванията са инфлацията да се е ускорила със 7,8% на годишна база.

В четвъртък Европейската централна банка (ЕЦБ) ще проведе заседание и ще вземе първото голямо решение от избухването на войната в Украйна насам. Прогнозите на пазарите са европейският регулатор да отложи прекратяването на паричните стимули заради несигурността, породена от руската инвазия.

*Към 17:38 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още