IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брентът достигна почти 130 долара на фона на ескалацията на войната

Забавянето на преговорите за Иран също е сред причините цената на петрола да се покачи до най-високата си стойност от 2008 г. насам

03:52 | 07.03.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Цените на петрола се повишиха до най-високите си стойности от 2008 г. насам поради забавянето на потенциалното връщане на иранския суров петрол на световните пазари и поради факта, че САЩ и европейските съюзници обмислят да забранят вноса на руски петрол. Преговорите за съживяване на ядреното споразумение на Иран със световните сили от 2015 г. бяха потопени в несигурност в неделя след исканията на Русия за гаранция от страна на САЩ, че санкциите, с които тя се сблъсква заради конфликта в Украйна, няма да навредят на търговията ѝ с Техеран. Според източници Китай също е поставил нови искания, предава Ройтерс.

В отговор на исканията на Русия държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви в неделя, че санкциите, наложени на Русия заради инвазията ѝ в Украйна, нямат нищо общо с потенциалното ядрено споразумение с Иран. Междувременно Съединените щати и европейските съюзници проучват възможността за забрана на вноса на руски петрол, заяви Блинкен в неделя, а Белият дом координира действията си с ключови комисии на Конгреса, които придвижват напред собствена забрана. 

Купувачите на петрол, които се надпреварват да заместят забранения руски суров петрол, плащат рекордни премии за барели, които могат да бъдат доставени сега, а не по-късно, което отразява притесненията за достатъчните доставки на горива в близко бъдеще и очакванията, че високите цени ще намалят потреблението и ще насърчат сондирането.

Цените за доставките на суров петрол през април се повишиха, след като Русия нахлу в Украйна и купувачите започнаха да избягват износа на петрол от агресора. През миналата седмица основната американска цена надхвърли 110 долара за барел за първи път от повече от десетилетие, а в извънборсовата търговия късно в неделя тя се изстреля до над 130 долара след нови нападения, нарастващи цивилни жертви и стремежа на американските законодатели да забранят вноса на руски петрол.

Брентът поскъпна с 11,67 долара, или 9,9%, до 129,78 долара за барел в неделя вечерта, докато американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпна с 10,83 долара, или 9,4%, до 126,51 долара, като и двата фючърса са напът да постигнат най-високия си дневен процентен ръст от май 2020 г. насам.

В първите минути на търговията в неделя и двата бенчмарка се ускориха до най-високите си стойности от юли 2008 г. насам, като цената на брент беше 139,13 долара за барел, а на WTI - 130,50 долара.

И двата контракта достигнаха най-високите си стойности през юли 2008 г., като Брент беше на цена от 147,50 долара за барел, а WTI – на стойност 147,27 долара.

Фючърсните договори за доставка през следващите месеци също поскъпнаха, но не с толкова много. Когато фючърсите за доставка през следващия месец в САЩ приключиха сесията в сряда на 110,60 долара за барел, контрактите за март следващата година се установиха на ниво от 84,53 долара. Разликата от 26,07 долара никога не е била по-голяма в полза на предния месец. Цените завършиха седмицата малко по-близо една до друга, но все пак рязкото покачване в неделя вечерта на краткосрочните фючърси предполага разширяване на разликата през следващата седмица.

Моделът е отразен и на международните пазари, където 12-месечният ценови спред при бенчмарковите фючърси на суров петрол тип Брент също надхвърли 20 долара за барел през миналата седмица за първи път в историята и се разду още повече в неделя вечерта, когато фючърсите на предния месец също поскъпнаха до над 130 долара.

Ако пазарът остане резервиран към руските барели за продължителен период от време, трудно бихме могли да видим сценарий, при който цените да не тестват точките на натиск върху търсенето. Tudor, Pickering, Holt & Co.

„Това е трупане на запаси", казва пред WSJ анализаторът на RBC Capital Markets Майкъл Тран. Той посочва 83% ръст на ставките за много големи кораби за превоз на суров петрол по маршрута от Персийския залив до Азия в сравнение с предходната седмица като още едно доказателство, че купувачите плащат каквото трябва, за да се запасят в случай, че руският износ пресъхне. „Хората казват: "Дайте ми толкова, колкото имате, аз ще купя колкото мога", казва той.

За близо четири десетилетия търговия с фючърси на West Texas Intermediate един барел струва средно с 40 цента повече от този, доставен година по-късно. Разликата рядко надхвърля 10 долара в двете посоки, а когато това се случи, това обикновено е свързано с война, ураган, срив на пазара или пандемия.

Най-големият регистриран спред се случи през април 2020 г., когато световната икономика блокира, за да забави разпространението на Covid-19, а цените за следващия месец на американските петролни фючърси се сринаха до отрицателна стойност. Притесненията бяха, че потреблението на горива намалява по-бързо, отколкото производителите на петрол могат да затворят кранчетата, което доведе до сделки, при които продавачите ефективно плащаха на купувачите, за да вземат петрола от ръцете им. След една историческа търговска сесия фючърсите с кратък срок на доставка се установиха на отрицателна стойност от 37,63 долара, докато договорите за барели с едногодишен срок на доставка останаха над нулата на ниво 34,35 долара, като спредът беше отрицателен - 71,98 долара.

В крайна сметка производителите се опомниха, преди световните складове за петрол да се препълнят. Сега, когато икономиките отново се отварят, производителите - от Организацията на страните износителки на петрол до тексаските производители на шистов петрол - бавно задоволяват нарастващото търсене. Дисбалансът доведе до изчерпване на запасите от горива по целия свят и предизвика прогнози на Wall Street за 100 долара петрол това лято, по време на пиковия сезон за шофиране.

Трицифрените цени на петрола се появиха по-рано от очакваното, когато руски танкове навлязоха в Украйна. Анализаторите и стратезите от Wall Street повишават прогнозите си за цените още повече, след като много купувачи смятат руския износ на петрол за забранен.

ОПЕК и неговите пазарни съюзници, включително Русия, решиха да запазят производствените квоти на картела въпреки рязкото покачване на цените.

От есента насам добивът на петрол в САЩ остава непроменен - около 11,6 млн. барела дневно, но има признаци, че производителите на свободния пазар увеличават добива си, за да се възползват от по-високите цени. По данни на фирмата за петролни услуги Baker Hughes Co. миналата седмица в САЩ са сондирали 519 платформи за суров петрол, което е с 480 повече от началото на годината, когато цената на петрола беше 76 долара за барел.

Като се вземе предвид времето за издаване на разрешителни и пробиване на кладенци, може да минат от шест до девет месеца, преди увеличеното вътрешно сондиране, дори и с правителствени стимули, да увеличи значителното предлагане, смятат анализаторите на Jefferies. Дотогава анализаторите твърдят, че цените вероятно ще се повишават, докато потребителите не могат повече да понасят разходите и не намалят потреблението, особено ако не се сключат дипломатически споразумения, които биха позволили повече петрол да потече от някогашните петролни сили Венецуела и Иран.

„Ако пазарът остане резервиран към руските барели за продължителен период от време, трудно бихме могли да видим сценарий, при който цените да не тестват точките на натиск върху търсенето", пишат в бележка до клиентите си анализатори от инвестиционната банка Tudor, Pickering, Holt & Co. от Хюстън.

През уикенда Международният валутен фонд предупреди, че войната, както и последвалите санкции, наложени на Русия, ще имат „сериозно въздействие" върху световната икономика. „Макар че ситуацията остава изключително променлива и перспективите са обект на изключителна несигурност, икономическите последици вече са много сериозни", заяви базираният във Вашингтон кредитор.

Саудитска Арабия повиши цените за всички региони, като увеличи цената на суровия петрол Arab Light за доставките в Азия през следващия месец до 4,95 долара за барел над референтната стойност, която използва. Това е най-широката премия, откакто Bloomberg започна да събира данни през 2000 г. Според министъра на енергетиката производството на петрол в Либия е спаднало под 1 млн. барела дневно, тъй като страната членка на ОПЕК затъва все повече в политическа криза. В сряда добивът беше около 1,2 млн. барела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 2 години
Интересно ми е как според теб ще се случи това пренастройване /меко казано/когято цените скачат с проценти сравними с излитането на ракета в космоса ? Или ти ще финансираш пренастройката ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
Setver
преди 2 години
Решението на проблема е само едно - трябва час по-скоро лихвите на централните банки да станат поне 4-5% и нагоре, което ще спре ръста на цените, съответно хората ще заживеят по-добре, защото с едни пари ще купуват пак същите стоки, а не все по-малко стоки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
В момента имаме огромно натрупване на фактори -1.Това което и ти отбеляза за мнетарната политика и евтините пари на Централните банки.2.Фактора войната в Украйна удря още един път мощно и генерира инфлация Всичко това вече заплашва и финансовия сектор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
Setver
преди 2 години
Съгласен съм за кризата, но реално тя идва не толкова заради войната, а по-скоро заради дългогодишно провежданата улабена монетарна политика в ЕС и САЩ. За това време толкова много пари се напечатаха и раздадоха, че сега те могат да се отприщят като лавина. Колкото до потреблението, масовия човек се научи да харчи без много да му мисли, свикна на евтини почти безплатни заеми, свикна навсякъде да ходи с колата, и т.н. неща, които обикновено не се срещат. Е сега е време за приземяване, което няма да е леко, но поне дано да не продължи дълго и да свикваме на новото нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Гответе се за огромна финансова и икономическа криза.За последните 50 години винаги,без един път само показателя за цената на петрола е предсказвал криза когато мине 120 долара за барел.Цените удрят икономиката и джоба да потребителите до такава степен,че на практика всичко рухва,те се отказват от потребяване,всичко се свива,и навлизаме в криза,рецесия,депресия,както искайте го наричайте.Лошото е че този път има опции кризата даже да е по лоша и от 2008 година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
Repoman
преди 2 години
Време беше да се освободи цената на петрола, която толкова години беше един вид изкуствено поддържана. Колко страни добиващи петрол демократизираха щатите? Много, нали? Сега май е ред на Русия да я демократизират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
doba
преди 2 години
Мхм. Руснаци и украинци се трепят, харабите кешират...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
Setver
преди 2 години
Не се безпокойте, Кирил каза че бензин и нафта имало достатъчно. Верно че не каза на каква цена, но по-високата цена е за добро, ще намали задръстванията и замърсяването.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още