IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийните разходи на Европа ще достигнат 1,2 трлн. долара през 2022 г.

Ако прогнозата на Citigroup се сбъдне, сумата ще е по-голяма от предишния връх през 2008 г.

16:40 | 06.03.22 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейските потребители ще платят най-високата сметка за енергия в историята, след като цените на газа и петрола отново тръгнаха нагоре заради нашествието на Русия в Украйна, пише Bloomberg.

Въз основа на настоящите фючърсни цени общата сметка за енергия на региона ще достигне 1,2 трлн. долара тази година, съобщи Citigroup в свой доклад. Това отразява факта, че Европа продължава да разчита на внос, за да отговори на търсенето, а бързото разрастване на енергията ѝ от възобновяеми източници до момента съвсем не е достатъчно, за да намали тази зависимост.

Континентът е изправен пред големи насрещни ветрове заради разходите си за енергия, коментират анализатори в доклада. Citi повишава прогнозата си с почти 200 млрд. долара спрямо очакванията си през януари. Общата прогнозирана сума е над предишния връх през 2008 г.

Европа разчита на вноса на газ и петрол, за да покрие над половината от енергийните си нужди и кризата с доставките през последните месеци тласка нагоре цените на всичко – от храни до горива. Това принуди правителства в региона да обещаят милиарди за смекчаването на удара за потребителите. „Но в крайна сметка този ценови натиск ще се усети от тях“, отбелязват анализаторите.

След като бенчмарковите европейски газови фючърси отстъпиха от рекордните върхове през декември, възобновените притеснения за доставките отново тласкат цените нагоре след нахлуването на Русия в съседната ѝ страна. Цената на суровия петрол сорт Брент също нарасна над 100 долара за барел тази седмица за първи път от 2014 г.

Миналата година разходите за енергия на Европа достигнаха около 300 млрд. долара. Заради прогнозата за четири пъти по-големи разходи през 2022 г. търсенето може бързо да намалее сред „маргиналните“ потребители, коментира Citigroup.

Фючърсите върху сорта Брент достигнаха 105 долара за барел в деня, когато Русия предприе нахлуване в Украйна. В последствие цената му доближава 120 долара за барел на фона на очаквания за задълбочаване на санкциите.

Купувачи като Китай избягват руския сорт "Урал" заради притеснения, че скъсването на международните отношения може да усложни сделките с Москва. По-рано днес (6 март) стана ясно, че британски докери са отказали да обслужат танкер с втечнен газ от Русия.

Компаниите за комунални услуги поръчват по-голямата част от горивото си по дългосрочни договори с "Газпром". Заради начина, по който се определя цената в тези договори, руският внос сега е по-евтин от цените на спот пазара. На европейските газови борси обаче цената на природния газ достигна рекордни нива, отразяващо опасенията за налагане на нови санкции, които този път ще се насочат и към енергийния сектор на Русия.

Преди дни "Газпром" потвърди, че газовият транзит през Украйна тече нормално и нараства в съответствие с исканията на клиентите. Притоците на руски газ през Украйна нараснаха и достигнаха договорените нива в транзитните споразумения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Мишoк копейнишки, ходи плаши гаргите, че ЕС, нетния износител на огромни количества храна, щял да има продоволствен проблем. Жалка картинка сте копейниците тия дни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Ти какво предлагаш ? Да легнем всички на червения килим и Путин да си се разхожда ? Не си живял по соца и не знаеш какво е ! Дано никога не узнаеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Мдааа- нараства цената на петрола сорт Бренд, но... цената на сорт урал доста е поспаднала;0 И какво станА сега- газпром през 8 часа препотвърждава, че доставките на руски газ за Европа са в нормални количества;0 Интересно- нали путин щеше да врътне газовото кранче на ЕС, за да стоим всички европейци на студено, за да видим колко сме зависими от русийката, а- що не се случва това;0 Има само един отговор и той е- доставката на руски природен газ няма да има никакви проблеми, защото това е единственото реално перо за законна сделка между русия и натовските и ЕС държави, като приходите от тази сделка не са в деноминирани/ девалвирани рубли, а в газодолари, а това значи закърпване на руския държавен федерален бюджет за 1 месец относно приходите за пенсиите на руските пенсионери;0 В момента в София си е софийска снежна зима, а топлофикация софия си работи съвсем нормално;D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
ledosvetlenie
преди 2 години
Кухо нали знаеш как е приключила тая с пастите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
khao
преди 2 години
еми ще ядем пасти, бе пагон... кво се притесняваш за нас, ае марш в пРосия да ядеш фураж и да се спасиш от там квото ще се спасяваш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
ами какво искаш , като целия европейски елит се състои от"политици" втора употреба , ала простотокиро ... принуждавани или с компромати или корумпирани да свършат туй , за което са ги поставили в кукления театър , наречен политика .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
Valentin13
преди 2 години
като добавим и задаващата се продоволствена криза, а и че в Европа почти няма трезвомислещ политик, нещата вървят към много зле. Уж ембаргото беше срещу Русия, кой пострадва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още