IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Временното търговско споразумение между САЩ и Китай може да не е готово навреме

Очаква се то да бъде подписано на предстоящата среща в Чили, но не е ясно дали ще бъде изготвено дотогава

20:12 | 29.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Временното търговско споразумение между Съединените щати и Китай може да не бъде завършено навреме, за да бъде подписано в Чили следващия месец, както се очаква. Това обаче не означава, че споразумението отпада, обяви представител на администрацията на Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс.

Очакваше се американският президент Доналд Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин да подпишат “първа фаза” от споразумението по време на срещата на Азиатско-тихоокеанското сътрудничество в Чили, но датата все още е плаваща. 

“Ако сделката не бъде подписана в Чили, не означава, че се разпада. Означава просто, че не е готова”, коментира представителят на администрацията. “Нашата цел е да подпишем в Чили. Но понякога текстовете не са готови. Но има добър напредък и ние очакваме да подпишем споразумението в Чили”. 

Тръмп, финансовият министър Стивън Манучин и икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу твърдят, че наистина се напредва по сделката след една близо 16-месечна търговска война. Същевременно те отбелязват, че всичко ще бъде наред, ако сделката не бъде финализирана по време на предстоящата среща. 

Американските борси поеха на червена територия, след като Ройтерс писа за коментарите по сделката, тъй като инвеститорите смятат, че внимателно следените търговски преговори са далеч от приключване. 

South China Morning Post писа, позовавайки се на източник, запознат със случая, че лидерите на двете най-големи световни икономики са готови да подпишат предварителна търговска сделка на 17 ноември, “ако всичко върви гладко”. 

Но коментарите от лагера на Тръмп до голяма степен подсказват за възможност “Фаза 1” да не бъде приключена навреме за срещата.

В понеделник Тръмп заяви, че се надява значителна част от търговската сделка с Китай да бъде подписана тогава, но не коментира нищо повече за датата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още