Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Връщането на САЩ към нормалността зависи от масово тестване, каквото още няма

В страната отново се говори за това кога ще отпадне блокадата, но това ще зависи от масови тестове, каквито трудно може да започнат скоро

Връщането на САЩ към нормалността зависи от масово тестване, каквото още няма

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Белият дом разработва планове за активизирането а американската икономика, които обаче зависят от тестването на повече американци, отколкото е възможно. За това предупреждават запознати с процеса пред Bloomberg.

 

По всяка вероятност отмяната на строгите мерки за блокиране на обществения и икономическия живот ще започнат да отпадат в по-малки градчета в щати, които не са били силно засегнати от вируса. Градове като Ню Йорк, Детройт и Ню Орлеанс, както и други места, описани от президента Доналд Тръмп като „горещи точки“, ще останат под карантина.

Още по темата

 

Плановете за облекчаване на блокадата все още са в ранен етап. Но на фона на окуражаващи знаци, че епидемията е достигнала плато в Ню Йорк след икономически унищожителната кампания за социално дистанциране, Доналд Тръмп отново заговори за връщането на американците на работа.

 

„Разглеждаме концепцията, при която отваряме части от страната и също така разглеждаме концепцията, при която отваряме всичко“, заяви Тръмп в интервю за Fox News във вторник вечер.

 

В същото време икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу заяви по-рано същия ден отново пред Fox News, че отпадането на ограниченията може да започне до 4-8 седмици.

 

В понеделник широкият измерител S&P 500 прибави 7% благодарение на надеждите, че в САЩ и Европа най-лошото от пандемията вече е минало. Индексът обаче записа лек спад във вторник.

 

Ще послушат ли Тръмп местните власти и бизнеса?

 

Доналд Тръмп търси начини да върне американците по работните им места отново, въпреки че неговите здравни съветници препоръчват да се изчака още. Но с разрастването на вълната от болни в градове като Ню Йорк, заплашвайки да застраши здравната система в цялата страна, президентът отстъпи и заговори за връщане към нормалното положение не по-рано от края на април.

 

Държавният глава обаче не крие раздразнението си от пандемията, която нанесе силен удар върху най-добрия му аргумент за преизбиране, а именно силата на американската икономика.

 

„Имаме най-добрата икономика в историята на света, имаме най-много работещи хора в историята на нашата страна, близо 160 млн. души, много повече от когато и да е било преди. И след това нашите експерти правилно дойдоха при мен един ден и казаха: „Съжаляваме, но трябва да затворите страната“, заяви американският президент по време на пресконференця в понеделник.

 

Проблемът на Белия дом е, че Тръмп не бе инициаторът на социалното дистанциране – той прие налагането на строгите мерки, след като много губернатори, регионални власти, бизнеси и обикновени американци започнаха да се изолират. Затова остава неясно и дали всички те ще спазят призива за връщане към нормалното ежедневие преди пандемията да отслабне.

 

Трудности с тестването

 

Според запознат с плановете на Белия дом мерки за отпадане на строгите ограничения се очакват в рамките на 30 дни, но вероятно представителите на Центъра за контрол и превенция на болестите и други здравни експерти ще се противопоставят. Възможни са нови огнища на болестта в САЩ и икономиката няма да се върне автоматично към нормалното си състояние като с натискане на копче, както Доналд Тръмп го описва.

 

Друг запознат съобщава пред Bloomberg, че ключова стъпка в плана на Белия дом е масово и бързо тестване, което ще даде на здравните власти по-добра картина на заразата и ще позволи изолирането на хора, които все още не показват симптоми.

 

Тестването в страната обаче се бави. Първият 1 млн. души не беше изследван преди 31 март – много след като щати и отделни градове започнаха да прилагат социално дистанциране и блокади. Едва наскоро САЩ достигна темп на тестване от над 100 000 души на ден, показват данни на платформата Covid-19 Tracking Project, която разчита на данни от отделните щати.

 

Болници и лаборатории продължават да изпитват трудности с увеличаването на тестванията заради недостиг на комплекти и забавяния в производството.

 

Въпреки това някои мерки за по-масово тестване се прилагат на местно ниво. Губернаторът на сравнително по-слабо населения щат Юта, републиканецът Гари Хърбърт, заяви, че всеки жител на щата, който поиска, ще бъде изследван за коронавирус. Според представител на местната власт целта е да се направи масово изследване на населението и да се проследят контактите на заразените. За целта е направен и онлайн сайт, на който желаещите могат да попълнят въпросник за симптоми и оценка на риска от заболяване.

 

Още пари за малкия бизнес

 

Американският президент обяви още, че ще поиска от Конгреса да одобри отпускането още 250 милиарда долара за стимулиране на малкия бизнес в условията на спряла икономика заради коронавирусната пандемия. В момент, когато Конгресът бърза да изготви следващия спасителен план, внезапното искане на Тръмп да бъдат прибавени 250 милиарда долара към току-що пуснатата програма за заплатите в малките компании създава нова конфронтация по въпроса за помощта, отбелязва AP.

 

Министърът на финансите Стивън Мaнучин каза по-рано, че са необходими още пари за популярната нова Програма за защита на заплатите на стойност 350 млрд. долара, която заработи в петък миналата седмица, но бързо бе опустошена, след като компаниите се нахвърлиха на възможността за безвъзмездни на практика заеми до 10 милиона долара. Целта е да продължи изплащането на възнаграждения на служителите, принудени да си останат вкъщи. Заемите за тези компании могат да бъдат опростени, ако се използват за основни разходи и заплати.

 

Според Тръмп програмата ще помогне американците да останат на работа и така да се допринесе за бързо и цялостно възстановяване. Манучин потвърди, че води разговори с лидерите на републиканците и на демократите за допълнителни 250 млрд. долара, за да се гарантира, че малкият бизнес ще получи парите, от които се нуждае. Конгресът вече е приел три законопроекта за помощи във връзка с коронавируса, включително основния пакет от 2,2 трилиона долара.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
САЩ не трябва да атакуват хонконгския долар заради Китай