Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Wall Street започна седмицата с още рекорди и силно енергийно присъствие

Оптимизмът около ваксината срещу коронавирус оцветява основните щатски индекси в зелено, докато технологичните компании записват смесено представяне

Wall Street започна седмицата с още рекорди и силно енергийно присъствие

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси започват седмицата с ръстове, подкрепени от оптимизма сред инвеститорите относно напредъка в разработването на ваксина срещу коронавирус, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 472,80 пункта, или с 1,6%, до ниво от 29 952,61 пункта. Така индексът продължава да бележи рекорди по отношение на стойността си.

Широкият измерител S&P 500 записа ръст от 1,17 на сто до 3627,12 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite прибави 0,80% към стойността си, изкачвайки се до равнище от 11 924,13 пункта.

Основната тема във фокуса на инвеститорите беше новината, свързана с резултатите от тестовете на американския фармацевтичен концерн Moderna, който заяви, че ваксина за Covid-19, която разработва, показва 94,5% ефективност при предварителен анализ на голямо клинично изпитване в късен етап. Това е поредният знак, че бързото залагане на проучвания от страна на  учени и фармацевтични компании се отплаща с мощни нови инструменти, които могат да помогнат за контрола на влошаващата се пандемия.

Резултатите се огласяват само седмица, след като подобен тестови агент, разработен от Pfizer Inc. и BioNTech SE, се установи като над 90% ефективен при междинен анализ. И двете ваксини разчитат на технология, базирана на информационната РНК, която никога не е била използвана за създаване на одобрена ваксина. Скоро милиони хора по света могат да бъдат подминати от болестта благодарение на тези научни пробиви. 

Още по темата

Относно финансовият сектор, акциите на компании като JPMorgan ChaseBank of AmericaWells Fargo и Citigroup поскъпнаха съответно с около 2,16%, 1,7 на сто, 2,7% и 3,2 на сто.

Цената на книжата на технологичните компании AppleAlphabet и Facebook поскъпнаха съответно с около 0,6%, 0,2 на сто и 0,64%. Акциите на Microsoft и Amazon поевтиняха съответно с 0,04% и 0,10 на сто.

Сред най-добре представящите се компании в рамките на S&P 500 личат имената на TechnipFMC и Schlumberger, чиито акции поскъпват съответно с 10,74% и 10,19 на сто. И двете дружества са представители на енергийния сектор, който в рамките на днешния ден успява да се представи значително по-добре от останалите индустрии.

На дъното на S&P 500 се озовават FirstEnergy и Pfizer. Цената на акциите на първата компания поевтиняха с 3,6%, докато книжата на Pfizer изтриха 3,5% от стойността си.

Boeing успява да се изкачи до първото място в рамките на Dow Jones, като акциите на компанията поскъпнаха със 7,6%. Аерокосмическият гигант е следван от енергийното дружество Chevron, чиито книжа поскъпнаха с 6,7 на сто.

Последен сред компаниите от Dow е Procter&Gamble. Книжата на търговеца изтриха 1,8% от стойността си.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа нарасна съответно до 0,906% и 1,659 на сто.

При валутната търговия доларовият индекс записа спад в стойността в размер на 0,16% до ниво от 92,6 пункта.

На фючърсните пазари цената на петролния бенчмарк Брент нарасна с 2,4 на сто до 43,80 долара за барел, докато тази на американския лек суров петрол WTI отчете ръст от 3% до 41,34 долара за барел.

Златото поскъпна с 0,1% до 1887,80 долара за тройунция

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Йелън иска да е ясно, че САЩ няма да опитват да отслабят долара