IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започва да показва признаци на възстановяване на оптимизма*

Сезонът на корпоративните отчети в САЩ продължи с данните на 3M, Pfizer и Harley-Davidson

17:38 | 28.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията във вторник на зелена територия. Само ден по-рано  Wall Street се изправи пред най-голямата разпродажба на акции за последните три месеца поради притесненията от бързото разпространение на китайския коронавирус, припомня CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава със 154 пункта, или с 0,54%, до ниво от 28686,93 пункта. Широкият измерител S&P 500  отчита повишение от 24 пункта, или 0,76%, до ниво от 3268,42 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 0,84%, или 77 пункта, до ниво от 9216,60 пункта.

Индексите Dow и S&P 500 отчетоха най-големите си спадове от октомври насам в понеделник. Бенчмаркът Dow се понижи с над 450 пунка, докато показателят S&P 500 регистрира първия си спад от 1% от последните 74 сесии. Индексът Nasdaq също отчете най-големия си дневен спад от август насам на фона на опасенията, че разпространяващият се коронавирус може да навреди на глобалната икономика.

В Китай броят на жертвите на вируса достигна 100 души, докато над 4500 са били заразени. В САЩ, където са потвърдени няколко случая на заразата, от Държавния департамент посъветваха американците да „преразгледат пътуването до Китай“.

Американският президент Доналд Тръмп каза също, че САЩ поддържат "много близка комуникация с Китай", що се отнася до вируса. с с

Инвеститорите се притесняват, че настоящата ситуация в Поднебесната империя е подобна на тежкия остър респираторен синдром или ТОРС от 2003 г.

„От инвестиционна гледна точка най-голямото предизвикателство около коронавируса на Ухан е липсата на исторически сравнения, които биха могли да помогнат разумно да се обмислят рисковете“, смята Никълъс Колас, съосновател на DataTrek Research. Той отбеляза, че сравняването на настоящата ситуация с епидемията от ТОРС може да не проработи, като се има предвид колко са се променили китайските демография и икономическа динамика.

„Китай е в по-добра позиция да се справи с настоящата криза отколкото с ТОРС, както защото населението на страната сега е по-заможно, така и заради подобренията в националната система за здравеопазване“, добави Колас.

Междувременно сезонът на корпоративните отчети в САЩ продължава, като 3M, Pfizer и Harley-Davidson публикуваха своите тримесечни резултати. Pfizer и 3M отчетоха разочароващи печалби за предходното тримесечие. Поради тази причина акциите им поевтиняха съответно с 2,6% и 2,8%. Печалбата на акция на Harley-Davidson надвиши очакванията, но разочароващата цифра на приходите на компанията доведе до поевтиняване на акциите й с 4,6%.

Около 67% от компаниите в S&P 500, които са представили своите данни досега, са отчели по-добра от очакваната печалба, показват данни на FactSet.

Очаква се отчетът на Apple да бъде представен след приключването на сесията във вторник.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа отчита ръст съответно до 1,63% и 2,088%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 98,10 пункта.

Еврото се разменя със спад от 0,12% на ниво от 1,1003 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава със 17 цента до 59,15 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI  отчитат повишение от 9 цента до ниво от 53,23 долара за барел.

Цената на златото бележи спад от 0,29% до ниво от 1572,80 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още