Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Wells Fargo слага таван на участието си в спасителната програма на САЩ

Кредиторът се оправда с наложените още през 2018 г. ограничения от страна на Федералния резерв за количеството притежавани от банката активи

Wells Fargo слага таван на участието си в спасителната програма на САЩ

Снимка: Ройтерс

Американската банка Wells Fargo & Co заяви късно в неделя (5 април), че ще ограничи участието си в спасителната програма, свързана с компенсирането на ефектите от коронавируса при малкия бизнес в САЩ, до 10 млрд. долара заради регулаторните ограничения, съобщава Ройтерс

Кредитната програма в размер на 350 млрд. долара, която започна в петък (3 април), ще предостави заеми с ниска лихва, за да помогне на малкия бизнес да покрие заплатите и други фиксирани разходи, като наеми, ипотеки и комунални услуги през следващите осем седмици.

„Въпреки че активно работим за създаване на капацитет за баланса за отпускане на заеми, ние сме ограничени в способността ни да използваме силните си позиции относно капитала и ликвидността за предоставяне на допълнителен кредит“, заяви главният изпълнителен директор на Wells Fargo Чарли Шарф.

В началото на 2018 г. Федералният резерв на САЩ разпореди на Wells Fargo да задържи активите си под ниво от 1,95 трлн. долара, докато не подобри своето управление и контрола на риска след множеството скандали. Банката започна 2020 г. с около 20 млрд. долара пространство под определения таван. 

Още по темата

Wells Fargo, четвъртият по големина американски кредитор, призова Фед да вдигне тавана на активите на банката, за да ѝ позволи да подпомогне бизнеса и клиентите, засегнати от икономически спад, породен от разпространението на коронавируса. Но засега регулаторът не предоставя отговор по този въпрос.

„Ние сме решени да помагаме на нашите клиенти по време на тези безпрецедентни и предизвикателни времена, но сме ограничени в способността си да обслужваме толкова клиенти, колкото бихме искали“, коментира Шарф.

Базираният в Сан Франциско кредитор заяви, че вероятно е достигнал лимита си от 10 млрд. долара въз основа на вече получените заявление и ще даде приоритет на отпускането на заеми на организации с нестопанска цел и фирми с по-малко от 50 служители. Банката ще предоставя също такси, получени по програмата, на неправителствени организации, фокусирани върху малкия бизнес.

Малките предприятия, в които работят около половината от служителите в частния сектор в САЩ, бяха силно засегнати от пандемията от COVID-19, тъй като повечето страни по света принудиха по-несъществените бизнеси да затворят, а потребителите ограничиха рязко разходите си.

Bank of America Corp, първата голяма банка, която започна приемането на заявления в петък сутринта, заяви, че е получила 85 000 заявления с искане за общо 22 млрд. долара заеми през първия ден на програмата.

Wells Fargo започна да приема такива заявления в събота (4 април).

Банката заяви, че помага на клиентите по други начини, включително чрез отлагане на плащания по кредити и отказ от таксуване. Миналия месец банката отложи почти 1,8 млрд. долара плащания и отмени над 28 млн. долара в такси за клиенти, засегнати от рецесията.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Успокояването на страстите около Evergrande тласна нагоре американските индекси