IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затяга ли се примката около врата на Тръмп?

Един от големите въпроси, произтичащи от успеха на американския президент, е дали той ще плати за лъжите си, пита в "Гардиън"

18:51 | 10.12.18 г. 19
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Презрението и възмущението, макар и заслужени, няма да сложат край на президентството на Доналд Тръмп. Това, от което има нужда, е задействане на закона. И то може би вече наближава, пише в свой анализ в. "Гардиън", цитиран от БТА.

Това, че президентът Тръмп е почти пословичен лъжец, човек, който е безразличен към света, освен ако може да задоволи своите груби непосредствени желания, стана очевидно, откакто той се появи за първи път в обществения живот като търгаш с недвижими имоти в Ню Йорк. До някаква степен това бяха качествата, или недостатъците, които му спечелиха президентския пост. Те го свързаха с милиони гневни и объркани американци в ролята му на звезда от телевизионно риалити. Те го направиха и полезен инструмент за по-интелигентни играчи със стратегическо мислене, от Владимир Путин до братята Кох, които последователно го използваха, за да придвижва собствения им дневен ред и да отслаби американската държава у дома и в чужбина.

Един от големите въпроси, произтичащи от неговия успех, винаги е бил дали той ще плати за лъжите си или само САЩ - и останалата част от света - са онези, които ще трябва да го направят. Очертанията на отговор станаха доста по-ясни миналата седмица с напредъка на разследването на специалния прокурор Робърт Мълър на руската намеса в президентските избори през 2016 г. и успоредното разследване на прокурори от щата Ню Йорк. Те разследват поведението на личния адвокат на Тръмп Майкъл Коен - човекът, казал веднъж, че "би поел куршум" вместо Тръмп, който му плащаше по 500 000 долара годишно за тази преданост.

С приключването на работата на прокурорите Коен откри, че в края на краищата е предан най-вече на семейството си.

Въпреки това прозрение го чакат повече 4 години затвор по многобройни обвинения за неплащане на данъци, банкови измами и за ролята му до координира по време на кампанията на Тръмп две значителни плащания на жени, които твърдят, че са имали интимни връзки с президента. Той излъга и пред Конгреса, както сега признава, за преговорите, които Тръмп е водил по време на кампанията си да отвори Тръмп тауър в Москва. Първият ръководител на кампанията на Тръмп Пол Манафорт вече е в затвора и го очакват до 10 години там. Сега той е обвинен от Мълър в лъжа, дори след като сключи съдебно споразумение по-рано тази есен, за престъпления, свързани главно със състоянието, което е натрупал като получател на възнаграждения за лобизъм от украински олигарси.

Друга новина е, че президентът е уволнил началника на своята канцелария Джон Кели, който ще напусне в края на месеца. Това не може да е заради липса на идеологическо усърдие: генерал Кели беше открит защитник на политиката за разделяне на деца от родителите им на мексиканската граница. Външният свят обаче гледаше на него като на ограничаващо влияние на зрял човек и това никога не е било свързвано с успехите в двора на президента. Човек, за когото се предполага, че е трябвало да съзрее по-рано, Рекс Тилърсън за пръв път говори открито тази седмица, откакто беше уволнен като държавен секретар.

"Толкова често трябваше да му казвам, г-н президент, разбирам както искате да направите, но не може да го направите по този начин. Това нарушава закона". Тръмп отговори като нарече Тилърсън, бившия президент на Exxon Mobil, "тъп като пън" и "дяволски мързелив". Най-новото му дипломатическо назначение е Хедър Науърт, бивша водеща на новините по телевизия Фокс нюз, за посланик в ООН. Тя може и да знае повече от него за външните работи.

Всички тези аспекти на характера му са на показ от години. Няма по-изобличаващи доказателства за невежеството и непочтеността на президента или за постоянната му вяра в глупостта на аудиторията му от неговите речи и текстове в Twitter. Сега недостатъците на неговия характер и интелект започват да вредят дори на собствените му привърженици по начини, които не може да бъдат обяснени лесно. Неговият капризен и импулсивен стремеж към търговска война с Китай дестабилизира фондовите пазари по целия свят. Колко дълго партията му ще продължи да го защитава? Назначените от републиканците съдии са мнозинство във Върховния съд. Двадесет републикански сенатори ще трябва да гласуват срещу него в Сената за импийчмънт, за да бъде успешна една такава инициатива.

Най-смразяващото измерение на ситуацията, в която се намира президентът, е, че неговото оцеляване може, според последните анализи, да зависи повече от политиката, отколкото от законите, които той някога се закле като президент да спазва. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 1
Ники Джиков
преди 5 години
Бетер си от По. Хахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
*** = *** ИП.П. УКРАИНЦИТЕ СИ ЗАКОПАВАТ ТАНКОВЕТЕ И АРТИЛЕРИЯТА В ДВОРОВЕТЕ НА ХОРАТА.ПОДЛО А?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 9
ABBA
преди 5 години
ЗАПАДЪТ Е В СИСТЕМНА КРИЗА,СПОКО, БАЛАМУРНИЦИ И *** ЩЕ ОТВЛЕКАТ ОНОВО ВНИМАНИЕТО.ПУДЕЛА ВАЛЬЦМАН, Т.Е. ПОРОШЕНКО СТЯГА ГОЛЯМА АРМИЯ В НАПРАВЛЕНИЕ МАРИУПОЛ. ИМА И БОЙНИ ОТРОВНИ ВЕЩЕСТВА (*** КАК РУСИЯ НЯМА ДА ОТРОВИ ПАК НЯКОГО, ИМА ОТРОВЕНИ ВОДОИЗТОЧНИЦИ НА СЕЛА (5 ОТРОВЕНИ), ИМА АМЕРИКАНСКИ ИНСТРУКЦИИ, ИМА И БАТАЛЬОН НАЦИСТИ ЗА ЕТНИЧЕСКО ПРОЧИСТВАНЕ.ТИЯ ДНИ МОЖЕМ ДА ВИДИМ ДЕМОКРАЦИЯТА В ЦЯЛАТА И ПРЕЛЕСТ.ДА СЕ ГОТВЯТ ПРЕСТИТУТКИТЕ И ДИВАННИТЕ АНАЛЛИЗАТОРИ...А ГОСПОДАРИТЕ - С ПРЕМИИ И ТИКВЕНИ МЕДАЛИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 9
Sokratus
преди 5 години
Малии какъв високоинтелегентен разговор се заформил тук. Какви титани на мисълта бълват бисери!!! Мислите като един, ей! Стигналите сте огромно ниво на съвършенство в единомисленето! Изкрено ме размяхтехахахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 8
studioaa
преди 5 години
Твоят оптимизъм ще бъде причината за огромните загуби, които ще натрупаш. Nikkei 225 балона от 1989г тогава Nikkei беше 40 хил. пункта, а днес почти 30 години по-късно е едва 21 хил. Това са 3 десетилетия мечи пазар без спирка. От пика се пред 1966г DJIA се намира в мечи пазар чак до 1982г или цели 16 години спадове. Днешния бичи пазар най-големият в историята ще завърши не с растеж и просперитет, а с най-големият и най-дългият мечи пазар в историята. Не бих се учудил DJIA да е под 20 хил. дори отвъд 2050. Често се случва мечият пазар да продължава десетилетия наред - точно какъвто е нашият спад в момента. Тази депресия, в която навлизаме ще влезе в учебниците като еталон за пълния провал на всички стимули, количествени улеснения и останалите нарицателни, които винаги се провалят още от времето на Римската империя та чак до днес. Исторически има точно 0 случая, в които девалвацията на валутата е помогнала да се избегне икономическа катастрофа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 6
bgMan
преди 5 години
Пеедаалите няма да се спрат в опитите си да бламират Тръмп и да го свалят предсрочно.Пеедеерас власт не пуща. *****цата им ***сна!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 8
studioaa
преди 5 години
Най-голямата заплаха за Тръмп е мечият пазар на борсите, който терпърва ще се разгръща. Когато DJIA стигне до 10 хил. пункта през 2020 тогава кампанията на Тръмп за преизбиране ще бъде обречена още на старта. Но това не е всичко, демократите ще излъчат социалист за президент и това ще доведе до още по-голям срив на акциите. В периода 1929-1932 се случва най-тежкия мечи пазар в историята на САЩ и DJIA пада от ниво 380 до ниво 40. Почти 90% спад, но това е нищо в сравнение с предстоящия мечи пазар, който направо ще смачка събитията през Великата Депресия и ще трябва да я преименуват на нещо друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 7
Стефчо
преди 5 години
най-манипулативното в плюенето на Тръмп по глобалистките медии всъщност е, че зад него не стои никой и като го махнат всичко ще се оправи. Зад Тръмпича всъщност стоят здравите сили на американския национален капитал, които няма да позволят повече либерасткия произвол на демократите /давам само 2 примера - Върховния съд се занимава с въпроса за трета тоалетна в училищата и в армията се приемат транссексуални и двете спрени от Тръмп/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 8
majnata
преди 5 години
Хаха ..."Екип на Инвестор" ... пак платен бълвоч ... да има за коледа неко леФ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 9
serafima
преди 5 години
Панта рей. Политиците в САЩ разчитат на това като плюят Тръмп, хората да се откажат от него и заобичат Килъpи Клинтън с цялата й злобна физиономия и политика. Помните ли хвалбата й, че като отишла в Либия "отидох, видях и той (Кадафи) беше убит" тя е същински Цезар. Само че като убиха Кадафи (краварите така решават техните въпроси по света), настана племенна война и разруха в Либия, сега няма кой да спира емигрантите от Африка и ОТ ТОВА СТРАДА Европа. Каките от Холивуд начело с Мерил Стрийп също ще бъдат изненадани - не зная колко са им платили за акцията срещу Тръмп да защитават от мъжките посягания отпреди половин век. Дори облякоха черни рокли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още