Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

86% от енергията, която Facebook е ползвала през 2019 г., е възобновяема

Компанията публикува първия си доклад за устойчивост

86% от енергията, която Facebook е ползвала през 2019 г., е възобновяема

Снимка: Lam Yik/Bloomberg

През 2018 г. Facebook обяви, че си поставя за цел за своите операции да използва 100% възобновяема енергия, като идеята е това да се случи до края на 2021 г. Преди изтичането на този срок компанията изглежда върви към изпълнение на целта си. В първия в историята си доклад за устойчивостта, публикуван днес, Facebook обяви, че през 2019 г. е покрила изпълнението на 86% от операциите ѝ с възобновяема енергия. За сравнение, през 2015 г. делът беше 35%, пише Engadget.

Още по темата

Сега Facebook разполага с 1,3 гигавата вятърни и соларни проекти, включително огромна соларна ферма в Тексас.

През 2019 г. Facebook е намалила своите оперативни парникови емисии с 59 на сто спрямо нивата от 2017 г. и е компенсирала повече от 100 хил. метрични тона въглеродни емисии, което е еквивалент на извеждането на 22 хил. леки коли от пътя.

Facebook твърди, че централата ѝ в Менло Парк на 100% е поддържана от възобновяема енергия, а тя пренасочва 90% от отпадъците си към депа за рециклиране и компостиране.

В доклада за устойчивост Facebook твърди, че е ангажирана да подкрепя общностите, в които се намират нейните съоръжения. Така например, компанията планира да възстанови топлината, генерирана от нейните сървъри в Оденсе, Дания, и да я дари на местна отоплителна компания. Това е достатъчно за отоплението на 6900 домове в близкия град и ще помогне на населеното място да спре да ползва въглища до средата на 2022 г.

Междувременно Facebook се опитва да подобри и потреблението си на вода. През 2019 г. компанията е спестила над 3 млрд. галона вода и е инвестирала в проекти за възстановявае на водоеми в Орегон и Ню Мексико. Пилотен проект в центъра ѝ за данни в Ню Мексико е намалил водата, използвана за охлаждане, с около 40%. Тази година Facebook планира да разшири ползването на тези технологии и в други центрове за данни.

Facebook очаква нейните водни проекти да възстановяват около 206 хил. кубични метра вода годишно.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Социални мрежи
Facebook ще позволи на служителите си да работят от вкъщи до юли 2021 г.