IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологични лидери се изправят пред Сената заради нови разкрития за Instagram

Разследване на Wall Street Journal показа, че приложението за снимки влияе зле на психичното здраве на тинейджърите

11:29 | 18.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Комисия към Сената на САЩ ще разпита директори на компании от Силициевата долина, след като по-рано тази седмица Wall Street Journal писа за влиянието, което Instagram има върху психичното здраве на тинейджърите, пише CNBC.

Сенатор Марша Блекбърн, член на Подкомисията за защита на потребителите, коментира, че изслушването ще се проведе след няколко седмици и ще включва представители на Facebook, TikTok, Twitter, Snap и YouTube.

Говорител на Блекбърн твърди, че датата на изслушването и имената на представителите на компаниите все още не са потвърдени.

Статията на Wall Street Journal, която според е базирана на вътрешни документи на Facebook, разкри, че компанията е била наясно със значителното негативно влияние, което приложението за споделяне на снимки и видео има върху тинейджърките. По време на изслушване, проведено през март, главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг трябваше да отговори на въпрос за децата и психичното им здраве, като посочи, че изследванията, които е видял, показват, че „използването на социални мрежи за връзка с други хора може да има положителен ефект върху психичното здраве“.

Въпреки че изследването, цитирано от WSJ, не показва изцяло негативни последици, то изглежда противоречи на това, което Facebook споделя за психичното здраве. Това разгневи представители на властите в САЩ, някои от които призоваха Facebook да се откаже от плановете си за създаване на Instagram за деца.

„Това, което знаем, е, че Facebook е бил наясно с голяма част от тази информация от родители, учители и педиатри за вредата от социалните мрежи върху децата“, коментира Блекбърн. „Те са избрали да не я правят публично достояние“.

Блекбърн посочва, че в петък нейни колеги са се срещнали с източник, работил за Facebook, който е имал достъп до документите, за които пише Wall Street Journal.

Говорител на Facebook е отказал да коментира думите на Блекбърн и е посочил към по-ранна публикация в блога на компанията, която е в отговор на публикуваното от WSJ. Говорителите на Twitter и Snap също са отказали да коментират въпроса за изслушването. Представители на други компании, които Блекбърн твърди, че ще бъдат изслушани, не са отговорили веднага на запитванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още